Meghan, Harry en William (vlnr) in 2018
NOS Nieuws

Prinsen Harry en William nemen gezamenlijk afstand van 'opruiend' artikel

De Britse prinsen William en Harry hebben in een zeldzame gezamenlijke verklaring afstand genomen van een verhaal in de krant The Times.

Het dagblad schreef vandaag op de voorpagina dat het recente besluit van Harry en zijn vrouw Meghan om een stap terug te doen binnen de koninklijke familie zou zijn ingegeven door het "pesterige" gedrag van Harry's oudere broer William.

Die zou het stel de afgelopen jaren constant eraan hebben herinnerd dat ze "hun plek moesten kennen" en met name tegenover Meghan zou William zich onvriendelijk hebben gedragen. De krant baseert zich op een anonieme bron.

'Aanstootgevend en schadelijk'

De verklaring van Harry en William komt enkele uren voor een familieberaad over de kwestie. Hoewel de broers in hun verklaring niet The Times bij naam noemen, zeggen ze dat het artikel onwaar en opruiend is. Ze halen hun werkzaamheden aan als ambassadeurs van de geestelijke gezondheid in Groot-Brittannië.

Prins Harry baarde vorige week opzien door met zijn vrouw Meghan onverwacht een persbericht de wereld in te sturen, waarin ze schreven een minder vooraanstaande positie binnen de Britse koninklijke familie in te nemen om zo een ander leven te kunnen leiden.

Dat leidde tot onrust in het Britse koningshuis. Harry zou zowel zijn vader Charles, broer William als koningin Elizabeth niet hebben ingelicht over het persbericht. Buckingham Palace zag zich daarom genoodzaakt nog diezelfde dag een persverklaring uit te geven, waarin wordt benadrukt dat de discussies met Harry en Meghan over een eventuele nieuwe rol nog "in een vroeg stadium" zijn.

Volgens correspondent Tim de Wit is het besluit van het stel een "ongekende en opmerkelijke stap":

'Als verhaal Britse media klopt, kan dat duiden op serieuze ruzie'

Vandaag komen Harry, William, Charles en Elizabeth bij elkaar op het landgoed Sandringham. De kopstukken uit de Britse koninklijke familie bespreken in ieder geval de toekomstige rol van Harry en Meghan.

Meghan is in Canada en sluit waarschijnlijk telefonisch aan bij het overleg. Britse media melden dat de koningin "binnen een paar dagen" na het crisisberaad een oplossing wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl