Harry en Meghan in Zuid-Afrika in oktober
NOS Nieuws

Britse pers in ban van 'Megxit': 'Oorlogsverklaring aan koninklijke familie'

Britse media duiken vol op de onverwachte aankondiging van prins Harry en zijn vrouw Meghan om een stap terug te doen binnen de Britse koninklijke familie.

In een minder vooraanstaande positie binnen de familie wil het stel een ander leven kunnen leiden, maar volgens de BBC is de aankondiging niet overlegd met andere leden van het koningshuis.

Royalty-verslaggever van de omroep Jonny Dymond zegt dat Buckingham Palace daarover "teleurgesteld" is. Dat woord wordt volgens hem zelden gebruikt als het gaat om familiezaken, wat onderstreept dat er een flinke kloof is ontstaan tussen de familie en Harry en Meghan.

Tabloid The Sun spreekt zelfs over een 'oorlogsverklaring' aan de rest van de familie en kopt met chocoladeletters "Megxit" op de voorpagina. "De koningin is zwaar overstuur en Charles en William gloeien van woede", schrijft de krant over respectievelijk Harry's oma, vader en broer.

Zowel de koningin als Charles en William zouden via de tv het nieuws hebben meegekregen, schrijft de Daily Mail. Het stel zou zelfs de eigen hofhouding niet hebben geïnformeerd. Volgens de tabloid hebben Harry en Meghan daarmee de 'nucleaire knop' ingedrukt als het gaat om hun carrières binnen de koninklijke familie.

"Ook naaste medewerkers hebben het gevoel alsof er een mes in hun rug is gestoken", stelt de Daily Mail.

Dat de andere royals niet zijn ingelicht, kan volgens correspondent Tim de Wit duiden op een "serieuze ruzie":

'Als verhaal Britse media klopt, kan dat duiden op serieuze ruzie'

De krant The Guardian schrijft dat Harry en Meghan voor een "uniek, onbekend en onconventioneel" pad kiezen. Maar wel een pad waarbij ze alsnog gebruik kunnen maken van zowel hun internationale bekendheid én hun lidmaatschap van het Britse koningshuis.

Dat ze worstelden met hun huidige rol, was volgens de krant overduidelijk na een flink aantal clashes met de tabloids en een recent interview met Meghan in Zuid-Afrika, die daarin nadrukkelijk aangaf zich geregeld ongelukkig te voelen in haar nieuwe leven.

"En een recente portretfoto van de koningin met troonopvolgers Charles, William en George herinnerde iedereen eraan dat het stel vooral op de reservebank zit", aldus The Guardian. "Daarnaast heeft kroonprins Charles al vaker gepleit voor een kleinere monarchie in de toekomst. De foto bracht die boodschap duidelijk over."

De bewuste portretfoto zonder Harry en Meghan:

Koningin Elizabeth en haar troonopvolgers George (links), Charles (midden) en William (rechts)

Voormalig persvoorlichter van Buckingham Palace Dickie Arbiter zegt tegen de BBC dat het besluit van Harry en Meghan enkel te vergelijken is met de troonsafstand van koning Edward VIII in 1936. "En voor de moderne tijd is dit uniek."

Op straat in Londen zijn de meningen verdeeld over het besluit van Harry en Meghan:

Van 'onverantwoord' tot 'ik juich het toe': meningen verdeeld over 'Megxit'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl