Koningin Elizabeth dit jaar met foto's van Philip, Charles en Camilla, William en zijn gezin en haar vader, George VI AFP

Dit jaar geen portret van prins Harry prominent in beeld bij de kersttoespraak van koningin Elizabeth. Het is het meest in het oog springende detail van de foto die het Britse koningshuis vandaag al vrijgaf van de jaarlijkse traditie.

Ook voor oud-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Hieke Jippes. Zij zegt dat de foto wordt uitgelegd als teken dat prins Charles aan invloed wint. "Het is het afgeslankte koninklijk huis zoals Charles dat voor zich ziet, dus alleen de troonopvolgers."

Ze wijst ook op de foto die het koningshuis zondag vrijgaf, waarop Elizabeth kerstpudding maakt met haar troonopvolgers Charles, William en George:

Charles denkt dat de monarchie alleen kan overleven als die zich concentreert op de lijn van opvolging, zegt Jippes. In tegenstelling tot zijn broer Andrew, die graag wil dat zijn dochters ook betrokken worden bij officiële gelegenheden. "Die twee hebben daar lang ruzie over gemaakt, maar met deze opstelling van foto's lijkt het erop dat de koningin het idee van Charles steunt."

De queen heeft elk jaar foto's van haar familie om zich heen staan:

Koningin Elizabeth heeft de touwtjes ook bij haar kersttoespraak stevig in handen. Dus ook welke foto's ze gebruikt en welke foto een dag eerder wordt vrijgegeven. Jippes: "Aangenomen wordt dat het welbewust geënsceneerd is."

Vorig jaar waren er nog twee foto's met Harry en zijn vrouw Meghan te zien en zelfs een huwelijksportret van de dochter van Andrew, prinses Eugenie. Ook een jaar eerder waren Harry en Meghan in beeld, hoewel op een tafeltje achteraf.

Prins Philip ontslagen

In haar toespraak heeft de queen het over een tamelijk hobbelig jaar. "Dat kan iedereen op zijn eigen manier invullen", zegt de oud-correspondent. "Maar met de opname van haar man Philip en ook het schandaal rond Andrew heeft ze een nare afsluiting van het jaar. Er waren high and lows voor haar."

Een lichtpuntje: Philip werd vanochtend ontslagen uit het ziekenhuis. De 98-jarige prins werd vrijdag opgenomen als voorzorgsmaatregel om een bestaande aandoening.

Philip stapte zelf in de auto nadat hij een praatje met het ziekenhuispersoneel had gemaakt:

Prins Philip (98) verlaat ziekenhuis

STER reclame