AFP
NOS NieuwsAangepast

Queen in kersttoespraak: 'tamelijk hobbelig jaar' achter de rug

De Britse koningin Elizabeth gaat morgen in haar jaarlijkse kersttoespraak in op het turbulente jaar dat de Britten achter zich hebben liggen. Buckingham Palace heeft al delen vrijgegeven van de toespraak, die op Eerste Kerstdag op tv wordt uitgezonden. "Het pad is niet altijd geëffend en dit jaar kan tamelijk hobbelig hebben aangevoeld", zegt de koningin met gevoel voor understatement. "Maar kleine stappen kunnen een wereld van verschil maken."

Meedogenloze campagne

En al zal ze het zelf nooit hardop zeggen - de koningin laat zich in het openbaar immers niet uit over de politiek - ze heeft het ongetwijfeld over het moeizame brexitproces, dat onder meer tot een wisseling van premiers en parlementsverkiezingen leidde, en over de problemen die er speelden en spelen binnen de koninklijke familie.

Haar man was betrokken bij een veelbesproken aanrijding en zoon prins Andrew veroorzaakte grote ophef met een vraaggesprek bij de BBC. Daarbij ging het onder meer over zijn vriendschap met de Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein, die voor seksueel misbruik is veroordeeld en zich in een cel van het leven beroofde.

Veel mensen vonden Andrews optreden weinig empathisch en naar aanleiding van de commotie trok hij zich onlangs terug uit het openbare leven.

Verder liggen Elizabeths kleinzoon Harry en diens vrouw Meghan dit jaar in de clinch met de Britse media. De twee vinden dat ze mikpunt zijn van "een meedogenloze campagne".

Harry en Meghan deelden hun 'kerstkaart' van dit jaar via sociale media:

De 93-jarige vorstin besteedt in haar speech ook aandacht aan de 75-jarige herdenking van D-day en het belang van verzoening. "Degenen die gezworen vijanden waren, kwamen aan weerszijden van het Kanaal bijeen voor herdenkingen."

"Door het verleden achter ons te laten en samen verder te gaan, eren we de vrijheid en democratie waar ooit een hoge prijs voor is betaald." Volgens de Queen waren de herdenkingen ultieme voorbeelden van verzoening.

Elizabeth heeft haar speech opgenomen in de Green Drawing Room van het kasteel in Windsor, omringd door familiefoto's. Opvallend is dat kleinzoon Harry daarbij ontbrak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl