Harry en Meghan poseren met een winnaar van de WellChild Awards in London
NOS Nieuws

Moeten Harry en Meghan nu de mouwen opstropen en een baan zoeken?

  • Charlotte Biskop

  • Charlotte Biskop

'William is woedend', 'Meghan en Harry zullen gestraft worden' en 'Ontsla ze nu'. Britse media staan vol met dit soort koppen na de aankondiging dat prins Harry en zijn vrouw Meghan een stap terug doen binnen de koninklijke familie. Ze willen minder in de schijnwerpers staan en meer vrijheid om zelf hun leven vorm te geven.

Het lijkt erop dat Buckingham Palace en de rest van de familie niet van deze beslissing op de hoogte waren.

Het nieuws roept een hoop vragen op. Niet vreemd, want dit is volgens correspondent Tim de Wit nooit eerder voorgekomen. Het lijkt erop dat Harry zijn titel wil behouden, maar dat het stel tegelijkertijd zelf geld wil verdienen en niet financieel afhankelijk meer wil zijn van de koninklijke familie. "Harry en Meghan willen een heel nieuwe betekenis aan hun rol geven. Met één been binnen de koninklijke familie en met het andere eruit. De vraag is: kan dat wel?"

Geen geld meer van koninklijke familie?

Sommige Britse royaltydeskundigen zeggen van niet: je doet mee, of je neemt afstand van de troon. De beslissing van het koninklijk paar levert hoe dan ook een ingewikkelde situatie op, waar geen draaiboek voor klaarligt.

"Het klinkt mooi", vindt de hoofdredacteur van tijdschrift Vorsten, Justine Marcella. "Maar het is niet zo dat ze straks geen geld meer krijgen." Harry behoudt volgens haar sowieso een inkomen vanuit de Crown Estate. Daaronder vallen alle bezittingen van het Britse koninklijk huis, zoals landgoederen, juwelen en vastgoed. Dat bezit levert geld op, bijvoorbeeld door pachtcontracten. Een deel van die opbrengst gaat naar leden van de koninklijke familie.

Daarnaast ontvangt Harry een toelage van het hertogdom Cornwall, eeuwen geleden ingesteld door een koning om zijn zoon van inkomen te kunnen voorzien. Dit inkomen zal de prins volgens Marcella gewoon behouden.

Hoe hoog de bedragen zijn die Harry op zijn bankrekening gestort krijgt, is onbekend.

Maar één keer nam een lid van het Britse Koninklijk Huis afstand van de troon. Koning Edward VIII gaf zijn titel op omdat hij anders niet mocht trouwen met zijn - twee keer gescheiden - geliefde Wallace Simpson:

Koning Edward gaf de troon op voor de liefde

Daarnaast hebben zowel Harry als Meghan zelf een behoorlijk vermogen opgebouwd. Meghan verdiende zo'n 5 miljoen euro als actrice en eigenaar van lifestyleplatform The Tig. En naast zijn inkomen erfde Harry ruim 30 miljoen euro van zijn moeder, prinses Diana. Marcella: "Het is dus niet zo dat ze nu echt de mouwen moeten opstropen en een baan moeten zoeken."

Volgens De Wit is het de vraag wie opdraait voor grote kostenposten zoals bijvoorbeeld beveiliging en vluchten tussen Canada en het Verenigd Koninkrijk, nu het stel in beide landen gaat wonen. "Gaan ze die lasten allemaal zelf dragen? Dat zijn flinke bedragen die niet veranderen door deze keuze."

Vrijwilligerswerk

Beide deskundigen verwachten niet dat Meghan weer gaat acteren, of haar lifestyleplatform opnieuw lanceert. Maar het is volgens De Wit wel de vraag of ze haar rol als Duchess of Sussex commercieel gaat inzetten. "Het zal tot veel ophef leiden als ze bijvoorbeeld geld verdient met fotoshoots of interviews. Zelf zegt het paar dat ze zich helemaal willen toeleggen op vrijwilligerswerk."

"Dat is geen nieuw geluid", zegt Marcella. "Tijdens hun huwelijk wilden ze bijvoorbeeld geen cadeaus, maar zamelden ze geld in voor het goede doel." Op een website die het paar gisteren tegelijk met het nieuws lanceerde, is te lezen dat Harry en Meghan in 2020 een liefdadigheidsinstelling starten die niet alleen geld inzamelt voor goede doelen, maar ook "oplossingen biedt die de wereld het meest nodig heeft". Hoe dat er precies uit gaat zien, deelt het paar later.

New York Post spot dat het 'burgerleven' van Harry en Meghan er zo uit zal zien:

De voorpagina van The New York Post

Of het paar straks meer vrijheid krijgt, valt nog maar te bezien. De Wit denkt dat ze voorlopig alleen maar extra in de schijnwerpers zullen staan. "Dat ze dit niet eerst met koningin Elizabeth en de rest van de familie hebben gedeeld, is echt wel heftig. Je vraagt je af of dit een slimme zet is als je wil praten over een nieuwe invulling van je rol."

"Ik denk dat Meghan in Canada makkelijker over straat kan", zegt Marcella. "Dat is waarschijnlijk de enige winst van deze keuze. Uit de schijnwerpers zullen ze niet verdwijnen. Harry blijft prins, of hij nu wil of niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl