Harry en Meghan in oktober in Zuid-Afrika
NOS NieuwsAangepast

Harry en Meghan doen stap terug, discussie loopt volgens koningshuis nog

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan willen een minder vooraanstaande positie binnen de Britse koninklijke familie om een ander leven te kunnen leiden.

"We willen onze tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika", zeggen ze in een verklaring. "Dit geeft ons de kans onze zoon op te voeden met respect voor de traditie waarin hij is geboren, terwijl dit ons gezin ook de ruimte geeft om ons op nieuwe zaken te richten, zoals de oprichting van een nieuwe liefdadigheidsorganisatie."

Het stel zegt ook dat het financieel niet meer afhankelijk wil zijn van de koninklijke familie en zelf zijn geld wil verdienen. Ze beloven later met meer informatie te komen.

'Paleis teleurgesteld'

De BBC zegt dat het stel het besluit niet met andere leden van de koninklijke familie heeft besproken en dat Buckingham Palace "teleurgesteld" is.

Daar wijst een verklaring die de persdienst heeft uitgegeven ook op. "De discussies met de hertog en hertogin van Sussex bevinden zich in een vroeg stadium. We hebben begrip voor hun wens voor een andere koers, maar dit zijn ingewikkelde zaken die tijd nodig hebben", aldus de verklaring.

Correspondent Tim de Wit noemt het besluit een "ongekende en opmerkelijke stap". In feite leggen ze hun rol in de koninklijke familie neer, zegt hij.

Het bericht dat andere royals niet zijn ingelicht, kan volgens De Wit duiden op een "serieuze ruzie":

'Als verhaal Britse media klopt, kan dat duiden op serieuze ruzie'

De mededeling van Harry en Meghan op Instagram volgt op berichten in onder meer de Daily Mail vandaag dat de twee naar Canada zouden willen verhuizen. Ze brachten de feestdagen door in een miljoenen kostende villa op Vancouver Island aan de westkust van Canada, schreef de krant.

Het besluit komt toch onverwacht, aldus De Wit. "Gisteren werd het schema van prins Harry voor de komende tijd bekendgemaakt. En vanavond ineens deze verklaring."

Foto kersttoespraak

In eerste instantie leek het besluit de zegen van de rest van de familie te hebben. Prins Harry ontbrak op de foto's op het bureau van koningin Elizabeth die het koningshuis vrijgaf vlak voor haar kersttoespraak.

Alleen prins Philip, prins Charles en prins William en zijn gezin waren te zien:

Oud-correspondent Hieke Jippes zei eerder tegen de NOS dat het ontbreken van Harry vermoedelijk de wens van prins Charles was. Charles denkt dat de monarchie alleen kan overleven als die zich concentreert op de lijn van opvolging, zei Jippes. Harry neemt daarin de zesde positie in, na zijn vader Charles, zijn broer William en diens drie kinderen.

Van Harry is bekend dat hij niet blij is met een leven in de schijnwerpers van de roddelpers. In oktober zei hij dat hij bang was dat Meghan slachtoffer zou worden van opdringerige paparazzi, net als zijn moeder Diana. Diana stierf in 1997 in Parijs toen de auto waarin zij zat crashte bij een poging aan paparazzi te ontsnappen.

Meghan zei in hetzelfde interview dat ze zich niet gerealiseerd had dat ze als prinses zo veel druk op haar schouders zou krijgen. "Dat was misschien toch al een indicatie dat ze met deze gedachte speelden", zei De Wit. "Ik denk dat dit zeker een rol heeft gespeeld in de beslissing die ze vanavond hebben genomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl