De luchtmachtbasis in Balad op archiefbeeld EPA

Een militaire basis ten noorden van Bagdad is bestookt door meerdere raketten. Vier Iraakse militairen zijn gewond geraakt, onder wie een of meerdere legerofficieren.

Het gaat om de luchtmachtbasis in Balad, die in het verleden ook door Amerikaanse troepen werd gebruikt. CNN meldt dat er op dit moment geen Amerikanen op de basis verblijven.

Het is niet bekend wie de raketten hebben afgevuurd. Volgens Sky News Arabia gaat het om Katjoesja-raketten, die in de Sovjet-Unie werden geproduceerd.

Vergeldingsacties

Na de Amerikaanse liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani hebben er meerdere Iraanse vergeldingsacties in Irak plaatsgevonden. Afgelopen woensdag werden twee bases met raketten bestookt. Ook in de zwaarbeveiligde Groene Zone in Bagdad zijn afgelopen week raketten ingeslagen. Het is onbekend wie daarachter zat.

Na afloop van de aanvallen op militaire bases zei een commandant van de Revolutionaire Garde dat de aanvallen nog maar het begin van een serie wraakacties zijn. Vandaag herhaalde Hassan Nasrallah, leider van de door Iran gesteunde Hezbollah-beweging, die boodschap. Het uiteindelijk doel is de terugtrekking van alle Amerikanen uit de regio, zei hij in een tv-speech.

STER reclame