Amir Ali Hajizadeh, hoofd van de luchtmacht van de Revolutionaire Garde AFP
Spanning VS-Iran

De raketaanvallen op Amerikaanse doelen in Irak waren nog maar het begin van een serie wraakacties in het Midden-Oosten. Dat heeft een commandant van de Revolutionaire Garde gezegd tegen de Iraanse staatstelevisie.

Commandant Amir Ali Hajizadeh zei dat de tegenaanval gisteren op twee militaire bases in Irak niet bedoeld waren om Amerikaanse troepen te doden, maar om de "militaire machine" van de VS te treffen. Volgens Hajizadeh is het ultieme doel van toekomstige Iraanse raketaanvallen het beëindigen van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten. Dat zou de "terechte wraak" zijn voor de Amerikaanse liquidatie van Iraanse generaal Qassem Soleimani, zei hij.

Het Iraanse raketarsenaal NOS

Hajizadeh staat bekend als radicale hardliner en hoofd van het Iraanse raketontwikkelingsprogramma. Hij is ook tegenstander van de nucleaire deal met het Westen, waar Iran zich sinds enkele dagen officieel niet meer aan houdt. De VS houdt hem medeverantwoordelijk voor verschillende raketaanslagen op olietankers in de Perzische Golf.

De Iraanse commandant waarschuwde dat Iran honderden raketten klaar heeft staan. Hij zei dat bij de Iraanse raketaanval op woensdag gebruik werd gemaakt van "cyberaanvallen om Amerikaanse navigatiesystemen voor vliegtuigen en drones uit te schakelen."

STER reclame