NOS Nieuws

Politie: ruim 9300 incidenten tijdens jaarwisseling

Tijdens de afgelopen jaarwisseling waren er ruim 9300 incidenten, zegt de politie. Dat zijn er bijna 400 meer dan vorig jaar. Het gaat onder meer om brandstichting, vernieling en openlijke geweldpleging tegen hulpverleners. Wel waren er iets minder aanhoudingen: bijna 300 tegen 309 bij de vorige jaarwisseling.

Op de langere termijn neemt het aantal incidenten juist af. De afgelopen vijf jaar daalde het met ongeveer een kwart. Het aantal arrestaties is in de loop van die vijf jaar zelfs meer dan gehalveerd.

'Grimmiger'

De politie zegt dat de cijfers niet de volledige werkelijkheid weergeven. "De sfeer wordt grimmiger", zegt een commandant tijdens de jaarwisseling dienst had.

Ook ziet de politie meer geweld tegen agenten. "Ook dit jaar zijn veel agenten belaagd met vuurwerk, ernstig ook zoals in Breda en Den Bosch", zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren.

"In Breda ging het er zo heftig aan toe dat agenten de professionele inschatting hebben gemaakt om zich terug te trekken en om de hulp van de Mobiele Eenheid in te schakelen."

Volgens de politieman worden veel incidenten nauwelijks geregistreerd, omdat agenten vinden dat geweld erbij hoort en dat je voor een kleine verwonding geen aangifte doet..

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl