De flat waar in de nieuwjaarsnacht brand uitbrak door vuurwerk
NOS NieuwsAangepast

Verdachten (12 en 13) van flatbrand Arnhem niet langer vast

De jongens van 12 en 13 die zijn aangehouden voor de fatale flatbrand in Arnhem zitten niet langer vast. Dat meldt de rechtbank Gelderland. De rechter-commissaris heeft besloten hen te laten gaan ondanks de maatschappelijke onrust die de zaak heeft veroorzaakt. Ze blijven verdachten.

Advocaat Bergwerf Bok van de jongste verdachte laat weten dat zijn cliënt met zijn ouders is herenigd, maar dat ze niet naar huis in de flat gaan. Daartoe is onder meer besloten vanwege de angst voor wraakacties. De vader van de jongen is via sociale media bedreigd.

De rechter-commissaris heeft in zijn uitspraak ook gezegd dat het gezin om deze reden voorlopig beter niet op de sociale media kan kijken, zegt de advocaat. De jongen gaat maandag nog niet naar school.

"Hij moet eerst tot rust komen, hij heeft de afgelopen dagen bijvoorbeeld nauwelijks gegeten", zegt Bergwerf Bok. Hij heeft de eerste nacht op een politiebureau doorgebracht, de tweede nacht elders. Waar dat was wilde de advocaat niet zeggen.

De advocaat van de jongen van 13 wil niet reageren.

Voorwaarden

De twee jongens worden verdacht van opzettelijke brandstichting in vereniging met de dood tot gevolg, zegt het Openbaar Ministerie.

De twee moeten zich wel beschikbaar houden voor justitie, oordeelt de rechter-commissaris, die op grond van de persoonlijke omstandigheden van de jongens heeft beslist dat de voorlopige hechtenis wordt geschorst. Ze moeten zich aan een aantal voorwaarden houden. Daarbij zijn de jeugdreclassering en de Raad voor de Kinderbescherming betrokken.

Het is gebruikelijk dat jonge verdachten niet langer dan strikt noodzakelijk worden vastgehouden.

Vuurwerk

De jongens worden ervan verdacht dat ze vuurwerk hebben gelegd op een oude bank die in de hal van het gebouw aan het Gelderseplein stond, waarop de bank in brand vloog. Een gezin dat in de lift stond op het moment dat de brand uitbrak, werd slachtoffer van de rookontwikkeling.

Doordat de stroom uitviel, bleef de lift hangen en raakten de vier gezinsleden bedwelmd door de rook. De vader van 39 en het 4-jarige zoontje overleefden dat niet. De moeder en dochter liggen in het ziekenhuis en zijn buiten levensgevaar.

De verdachten werden op Nieuwjaarsdag aangehouden. Ze wonen in de flat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl