VVD-prominenten willen snel en volledig vuurwerkverbod

De oud-VVD ministers Neelie Kroes, Gerrit Zalm en Frits Bolkestein willen dat er een verbod komt op alle soorten gevaarlijk vuurwerk. "Primitief", zo noemt voormalig VVD-leider Bolkestein de traditie om op Oudejaarsavond pijlen en rotjes af te steken.

"De levensgevaarlijke situatie waarin politiemensen, ambulancepersoneel en brandweerlieden terecht zijn gekomen, is een absoluut schandaal. Dat is de reden dat ik activistisch ben geworden, zegt VVD'er Kroes, oud-minister van Verkeer en Waterstaat.

Kroes is tegen alle consumentenvuurwerk. En daar sluit Bolkestein zich bij aan.

'Ik ben anti-vuurwerkactivist geworden'

Voormalig VVD-minister van Financiën en vice-premier Gerrit Zalm wil ook dat er snel een verbod komt. Het leidt tot veel ellende, rellen en steeds meer slachtoffers met oogletsel en andere verwondingen, zegt hij. "De mensen die er mee te maken hebben, geven aan dat het afgelopen moet zijn. En de publieke opinie is veranderd, ik vind dat je daar ook naar moet luisteren", zegt Zalm.

Zalm, Kroes en Bolkestein wijzen ook alle drie op de schade voor het milieu en de vuurwerkrotzooi die vaak nog dagenlang op straat ligt.

Onbegrijpelijk

In de Tweede Kamer is inmiddels een meerderheid voor een verbod op het afsteken van pijlen en knalvuurwerk. Maar coalitiepartners VVD en CDA willen er nog niet aan. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil alleen een vuurwerkverbod als het "ook werkelijk helpt om de agressie en het letsel te verminderen".

Kroes vindt het onbegrijpelijk dat de VVD niet resoluut een streep zet door het geknal tijdens Oud & Nieuw. "We hebben het inzicht en we hebben de cijfers. Niet nog meer nadenken, maar het vuurwerk gewoon verbieden."

Het drietal staat binnen de VVD niet alleen. Ivo Opstelten, oud-minister van Veiligheid en Justitie, vindt ook dat het zo niet langer kan. "Ik vind dat we de traditie moeten bijstellen. Eerst goed nadenken, de-politiseren en vervolgens er met zijn allen uitkomen. De minister moet goed luisteren naar de grote steden, de VNG en naar de brandweer en politie."

Vandaag buigt de ministerraad zich over de vraag of er wel en of niet een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod moet komen. Voor het kabinet heeft Kroes nog een suggestie: "Organiseer grote vuurwerkshows in de steden. Dat is veilig en het verhoogt de feestvreugde. Kijk naar New York, Sydney en London."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl