Als omstander op een feest ontplofte vuurwerk in het gezicht van een slachtoffer
NOS Nieuws

Dit jaar 13 mensen blind aan oog door vuurwerk, fors meer letsel

Tijdens Oud en Nieuw raakten dit jaar 168 mensen gewond aan één of beide ogen. Dat zijn er zo'n dertig meer dan de vorige jaarwisseling, zegt het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

Bijna de helft van de slachtoffers raakte gewond door vuurwerk dat iemand anders afstak. Dertien mensen raakten blind aan een oog. Vijf waren er zo slecht aan toe, dat hun oog volledig werd verwijderd.

'Grote stijging'

Het NOG noemt het een grote stijging. Sinds 2017 neemt het aantal patiënten met oogletsel door vuurwerk toe, stelt de beroepsvereniging, die sinds 2008 het aantal oogletsels bijhoudt.

Het merendeel van de slachtoffers (65 procent) raakte gewond door legaal vuurwerk. Het NOG pleit dan ook voor een algeheel verbod.

In deze video vertelt een vuurwerkslachtoffer waarom hij een verbod juist niet ziet zitten:

Slachtoffer met oogletsel: 'Vuurwerk afsteken moet blijven, maar zet wel een bril op'

Artsen van het Oogziekenhuis in Rotterdam lieten eerder al weten niet eerder zo'n drukke jaarwisseling te hebben meegemaakt. Tussen 23.30 uur en 07.00 uur werden er achttien slachtoffers binnengebracht. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Ook bij de huisartsenposten was het een komen en gaan van patiënten tijdens Oud en Nieuw. Daar zagen artsen fors meer slachtoffers binnenkomen dan vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl