NOS Nieuws

Beroemde ijsvogel is (zonder ijs) terug in het Natuurhistorisch Museum

Hij was een tijdje weg, maar vanaf vandaag is hij terug in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam: de beroemde ingevroren ijsvogel uit Oostzaan. Maar nu zonder ijs, in een vitrine op kamertemperatuur.

De foto van de ingevroren ijsvogel ging in het voorjaar van 2018 viral. Bijna een jaar werd het dier - met ijsblok en al - in een speciale vriesvitrine in het museum tentoongesteld, maar daar kwam in november een einde aan.

"Ja, jammer, maar het is niet iets dat we niet zagen aankomen", zegt conservator Bram Langeveld in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij heeft het eigenlijk nog best lang volgehouden. Maar de ijsvogel werd steeds minder zichtbaar en toen hadden we een probleem."

Het ijsblok onderhouden kostte flink wat werk. Het blok moest niet alleen op temperatuur worden gehouden, het moest ook regelmatig worden opgepoetst. En dan nog werd het ijs steeds doffer en korreliger. Het einde van het ijsblok was een kwestie van tijd.

We waren bang dat er een soort kaal kippenboutje zou overblijven.

Bram Langeveld

Na veel beraad trok het museum daarom de stekker uit de vriesvitrine. Om het proces ietwat te versnellen werd er lauw, warm water over het blok gegoten. "De vogel moest namelijk zo snel mogelijk worden ontdooid en daarna weer worden ingevroren, zodat hij niet zou gaan rotten", legt Langeveld uit.

Het vriesdroog-proces was nog wel even spannend, want het dier was mogelijk al in het ijs gaan rotten. "Een blok ijs droogt van binnen ook uit. Dus we waren een beetje bang dat z'n veren zouden uitvallen en er een soort kaal kippenboutje met een handje blauwe veren zou overblijven. Maar het ging verrassend goed!"

Het is onduidelijk hoe de ijsvogel precies in het ijs vast is komen te zitten, maar volgens Langeveld zijn er twee waarschijnlijke mogelijkheden. "Het vermoeden is dat hij of al gestorven was en vast is gevroren, of bij een duik in een wak klem is komen te zitten."

De ijsvogel, hier nog in het ijs

De ijsvogel krijgt een plekje tussen de andere dode, opgezette dieren met een verhaal. Zoals de McFlurry-egel, die in Rotterdam vast kwam te zitten in een McFlurry-deksel. En de Domino-mus, die er bij een recordpoging zo veel mogelijk dominosteentjes neerzetten alvast 30.000 omgooide.

Helaas moet er ook een dier plaatsmaken, zegt Langeveld. "We hebben helaas het luxeprobleem dat de vitrine te klein is voor alle objecten die we hebben. Dus we hebben hierover diep nagedacht en uiteindelijk besloten om de laatste schaamluis uit de vitrine te halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl