In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Dode vogel die vastzat in ijs straks weer te zien in Rotterdams museum

Een ingevroren ijsvogel die tot een paar weken geleden te zien was in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, is daar binnenkort weer te bewonderen. Het dier - inclusief het ijsblok waarin het werd gevonden - maakte sinds 2018 deel uit van de tentoonstelling Dode dieren met een verhaal.

De vogel had de strenge winter van 2018 niet overleefd. Hij lag bevroren onder het ijs in Oostzaan en in maart van dat jaar werd hij gefotografeerd door de 14-jarige Christoph.

De ijsvogel in het ijs

Die foto werd wereldberoemd. De vogel ging daarna naar het museum. "Het was uniek in museumland om een ijsvogel in het fatale ijs te zien", zei museumdirecteur Kees Moeliker eerder.

Kipfilet met een snavel

De ijs-ijsvogel werd een paar weken geleden ontdooid omdat het ijs waarin hij vastzat door de jaren heen dof en ondoorzichtig was geworden. Het was nog maar de vraag of de vogel daarna opnieuw in het museum zou komen. Er was een risico dat bij het ontdooien alle veren uit de vogel zouden vallen. "Dan had je alleen een kipfiletje met een snavel gehad", zegt museumdirecteur Kees Moeliker.

Nadat de vogel was ontdooid, is hij geprepareerd. "Hij is wonderbaarlijk goed uit het ijs gekomen. Alle veren zitten nog vast."

Over een paar weken kan de vogel weer geëxposeerd worden, meldt de regionale omroep Rijnmond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl