ANP

Goedemorgen! Vandaag praat de gemeenteraad van Amsterdam over een vuurwerkverbod in de hele stad. De Nederlandse Vereniging van Makelaars komt met cijfers over de huizenmarkt. En op Sint-Maarten worden parlementsverkiezingen gehouden.

Het weer: het is bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen. De temperatuur loopt op naar 11 of 12 graden bij een matig tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De gemeenteraad van Amsterdam praat vandaag over een vuurwerkverbod voor de hele stad. In de stad zijn al wel een aantal vuurwerkvrije zones, maar is nog geen sprake van een totaalverbod. Volgens burgemeester Halsema is die aanpak achterhaald. Eergisteren werd al duidelijk dat er in Rotterdam een raadsmeerderheid is voor een verbod op particulier vuurwerk.
  • De Nederlandse Vereniging van Makelaars komt met cijfers over de huizenmarkt in het vierde kwartaal van afgelopen jaar. De grote vraag is of de krapte op de woningmarkt toeneemt of dat het einde daarvan in zicht is.
  • Op Sint-Maarten zijn vandaag parlementsverkiezingen. Het parlement bestaat uit vijftien zetels. Er wordt een dramatisch lage opkomst verwacht.

Wat heb je gemist?

Vorig jaar zijn 126 van de 1144 wethouders in Nederland gedwongen weggestuurd of afgetreden, blijkt uit onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur. Dat is het hoogste aantal in vijftien jaar.

Slechts in één geval speelde een integriteitskwestie mee: dat was in Den Haag, waar het Openbaar Ministerie nu onderzoek doet naar vriendjespolitiek en corruptie door twee wethouders van Groep de Mos.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Is de onverwachtse stap terug van de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan een 'oorlogsverklaring aan de koninklijke familie'? Hebben naaste medewerkers het gevoel dat er 'een mes in hun rug is gestoken' en is 'de koningin 'zwaar overstuur'?

Britse media duiken vol op het besluit van Harry en Meghan om een minder voorstaande positie binnen de koninklijke familie te bekleden. Het stel wil in zowel het Verenigd Koninkrijk als Noord-Amerika een ander leven leiden, samen met hun zoontje Archie. Het lijkt er volgens Britse media op dat de twee hun besluit niet met de andere royals hebben besproken.

Fijne dag!

STER reclame