Studenten protesteren in de Iraakse stad Basra tegen de Amerikaanse en Iraanse aanvallen
NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie wil 'dialoog', minister Blok streeft naar 'kalmte'

Het gebruik van wapens in Iran, Irak en de rest van de regio moet per direct stoppen om "ruimte te geven voor dialoog". Dat heeft Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen van de EU gezegd naar aanleiding van de Iraanse raketaanvallen op Amerikaanse luchtmachtbases in Irak.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat Nederland de Iraanse aanvallen veroordeelt. "Het gebruik van ballistische raketten door Iran is zeer zorgelijk. We zijn opgelucht dat er geen sprake lijkt van slachtoffers. De in Irak gevestigde Nederlandse troepen zijn in veiligheid en ongedeerd."

Maandag maakte het kabinet bekend dat de Nederlandse trainingsmissie in het Noord-Iraakse Erbil is stilgelegd vanwege de verslechterde veiligheidssituatie. Het zag toen nog geen reden om de Nederlandse militairen uit de regio terug te trekken, wat sommige andere landen wel hebben gedaan.

Vandaag plaatste bijvoorbeeld Spanje een deel van zijn troepen over naar Koeweit. Dinsdag verplaatste Duitsland ook al een deel van zijn militairen, naar Koeweit en Jordanië. Ook andere landen, zoals Canada, Roemenië en Kroatië, halen hun troepen deels weg uit Irak.

Kalmte

Blok zegt verder dat Nederland blijft inzetten op de-escalatie. "We streven naar kalmte en het verminderen van spanningen."

De minister is vandaag in Brussel om dit te bespreken met EU-buitenlandchef Josep Borrell. Blok: "De afgelopen dagen belde ik met collega-ministers uit Irak, Saoedi-Arabië en Oman om de noodzaak van de-escalatie te benadrukken. Iran staat bovenaan de agenda tijdens het ingelaste overleg met mijn Europese collega's in Brussel vrijdag."

Tweede Kamer

Ook vanuit de Tweede Kamer, officieel nog met kerstreces, komen reacties op de Iraanse raketaanval. Coalitiepartij D66 wil nog deze week een debat voeren over de situatie in Irak, maar andere coalitiepartijen zijn daartegen.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil dat het kabinet inzet op de-escalatie na de "Iraanse vergeldingsactie op de roekeloze oorlogspolitiek van de VS". "Actie tegen een oorlog met Iran is nodig", twittert ze.

VVD-Kamerlid Sven Koopmans spreekt over "nieuwe verwerpelijke Iraanse agressie" en vraagt zich af of Irans "waarschuwingstijd en overwinningsclaims" duiden op een behoefte aan de-escalatie. Tweede Kamerlid Bram van Ojik van GroenLinks wil dat de EU "onmiddellijk diplomatieke actie onderneemt om te voorkomen dat Iran en VS opnieuw naar wapens grijpen en de regio in brand zetten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl