ANP

Met een kleine 20 procent van de stemmen is '-schaamte' door de leden van het Genootschap Onze Taal gekozen tot het Onze Taal-woord van het jaar 2019. Dat maakte directeur Vibeke Roeper bekend in De Taalstaat op NPO Radio 1.

"Het zegt in kort bestek veel over het groeiende ongemak dat we voelen bij milieubelastende keuzes", zegt Roeper. "Daardoor karakteriseert -schaamte heel goed het jaar, dat voor een groot deel in het teken stond van klimaatdiscussies. Maar ook in talig opzicht heeft -schaamte een aardige kant: het kan overal achter geplakt worden."

Het achtervoegsel wordt bijvoorbeeld gebruikt in de woorden 'vliegschaamte', 'babyschaamte', 'bezorgschaamte' en 'vleesschaamte'.

'Brexitmoe' eindigde met 17 procent van de stemmen op de tweede plaats, gevolgd door 'stikstofcrisis'. Andere genomineerde woorden waren 'boerenprotest' en 'treintrots'. Ongeveer 2200 leden brachten hun stem uit, zo'n 10 procent van de leden van Onze Taal.

Eerder maakte Van Dale de uitslag bekend van zijn verkiezing van het jaar. Bij de woordenboekmaker kwam 'boomer' als winnaar uit de bus. Bij Van Dale maken alleen nieuwe woorden kans. Bij Onze Taal moet het woord het "achterliggende jaar zo goed mogelijk typeren".

Weergaloos en bewonderenswaardig

Ook riep het radioprogramma voor het derde jaar op rij een 'Taalstaatmeester' uit. Cabaretier Freek de Jonge sleepte de prijs in de wacht. "Hij is een weergaloze spreker en schrijver", zei juryvoorzitter René Appel. "De energie en het enthousiasme waarmee hij het Nederlands over het voetlicht brengt is bewonderenswaardig." Tweede bij de verkiezing werd politiek verslaggever Wilma Borgman van de NOS.

STER reclame