NOS NieuwsAangepast

'Boomer' gekozen als Van Dale Woord van het Jaar 2019

Niet 'klimaatspijbelaar' of 'klimaatdrammer' maar 'boomer' is gekozen tot het woord van het jaar 2019. Een 'boomer' wordt omschreven als een (meestal ouder) persoon met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen. Het woord wordt veel door jongeren gebruikt om ouderen de mond te snoeren.

Volgens de Van Dale, de organisator van de wedstrijd, kreeg het woord 41,8 procent van de stemmen. 'Klimaatspijbelaar' en 'klimaatdrammer' kwamen op een respectievelijk tweede en derde plaats.

De woordenboekmaker stelde eerder al een top-19 samen. Iedereen kon tot gisteren een stem uitbrengen op één van die woorden, 17.500 mensen deden dat.

De hoofdredacteur van de Dikke Van Dale maakte via Twitter het Woord van het Jaar bekend:

'Boomer', afgeleid van het woord babyboomer, wordt gebruikt als synoniem voor fossiel. In online discussies worden denkbeelden die door jongeren als ouderwets worden beschouwd vaak afgeserveerd met de kreet 'ok, boomer'.

Beelden van een jonge Nieuw-Zeelandse politica die 'ok, boomer' gebruikte om kritiek van een oudere parlementariër te pareren, gingen de hele wereld over:

Politica wordt geïnterrumpeerd en reageert: 'Oké boomer'

De bekendste woorden dit jaar kwamen voort uit discussies over de opwarming van de aarde. Minder bekend zijn 'verthuizen' (je huis opnieuw inrichten als alternatief voor verhuizen) en 'foeigesprek' (een indringend gesprek van een politiefunctionaris met iemand die een regel of wet heeft overtreden).

Vorig jaar kwam 'blokkeerfries' als winnaar uit de bus.

Van Dale heeft in België een soortgelijke verkiezing georganiseerd. Het Woord van het Jaar 2019 is daar 'winkelhieren'. Dat staat voor kopen bij lokale winkels en bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl