NOS Nieuws

Muurschildering van vakantievierende Australische premier overschilderd

Een kritische muurschildering van de Australische premier Morrison in een hawaïshirt is alweer verdwenen. Kunstenaar Scott Marsh maakte het werk drie dagen geleden, nadat er in Australië veel kritiek was gekomen op Morrisons besluit om op Hawaï vakantie te vieren terwijl zijn land kampt met bosbranden.

Op de mural was Morrison afgebeeld met cocktail, bloemenkrans en kerstmuts, voor een achtergrond van vuur. "Merry crisis", zei hij tegen de kijkers.

Zo zag het werk er tot vanochtend uit:

EPA

Het werk was dus geen lang leven beschoren. Kunstenaar Marsh plaatste vanochtend op Instagram deze video:

Marsh reageerde tegenover een Australisch persbureau teleurgesteld dat zijn werk is verdwenen. Hij spreekt van "een schande" en zegt dat veel mensen de mural juist waardeerden. "Maar er is altijd het risico dat iemand er aanstoot aan neemt en het overschildert."

Excuses

Premier Morrison ging afgelopen week diep door het stof voor zijn vakantie naar Hawaï. "Ik betreur ten zeerste dat mensen gekwetst zijn door mijn afwezigheid", zei hij toen. Ook zei Morrison dat hij "met de wijsheid van nu" een andere afweging had gemaakt.

Met name op sociale media had de premier bakken vol kritiek over zich heen gekregen. Ten tijde van zijn vakantie werd de situatie in het zuidoosten van Australië steeds nijpender; ook kwamen twee brandweervrijwilligers om het leven.

Geld voor brandweer

Marsh zegt dat zijn kritische muurschildering wel ergens goed voor is geweest: shirts en posters van het werk hebben tot nu toe zo'n 15.000 Australische dollar (9500 euro) opgebracht. Dat geld is bestemd voor de brandweer in de getroffen gebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl