Barham Salih
NOS Nieuws

President Irak weigert premierskandidaat en wil opstappen

De president van Irak heeft geweigerd om de premierskandidaat van het parlement te benoemen. Tegelijkertijd liet president Salih de parlementsvoorzitter weten dat hij bereid is om op te stappen, omdat hij volgens de grondwet een kandidaat niet mag afwijzen.

Salih zegt niet met de voordracht van de gouverneur van de provincie Basra akkoord te gaan, omdat die niet de steun heeft van de anti-regeringsdemonstranten. Hij wil "meer bloedvergieten voorkomen en de openbare orde bewaken" en legt zijn lot in handen van het parlement.

Gouverneur Edani moet premier Mahdi opvolgen, die eind november aftrad na wekenlange protesten. Zijn voordracht, door een Iran-gezinde groep van partijen, leidde gisteren onmiddellijk tot grote demonstraties. Demonstranten eisen een onafhankelijke premier, iemand zonder banden met de gevestigde politieke orde.

Eind november sprak de NOS vier Iraakse demonstranten in Bagdad:

Dit is waarom Iraakse demonstranten de straat op gaan

Nieuwe kieswet tegemoetkoming

Sinds oktober zijn Bagdad en andere steden in Irak het toneel van massaprotesten. De betogers houden de politiek verantwoordelijk voor de corruptie, armoede en het slechte functioneren van tal van overheidsdiensten. Ook eisen ze dat Iran zich niet langer bemoeit met de binnenlandse aangelegenheden van Irak. Honderden mensen kwamen bij de demonstraties om het leven.

Dinsdag nam het parlement een nieuwe kieswet aan om de betogers tegemoet te komen. De wet moet het makkelijker maken voor onafhankelijke kandidaten om een zetel in de volksvertegenwoordiging te veroveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl