NOS Nieuws

Premier Irak biedt ontslag aan na protesten

De Iraakse premier Adel Abdul-Mahdi heeft zijn ontslag aangeboden na wekenlange felle protesten tegen zijn regering. Het parlement kan daarna een nieuwe regering kiezen en een nieuwe minister-president aanstellen.

Mahdi zegt het land te willen behoeden voor verdere chaos. De premier maakte zijn wens tot opstappen bekend nadat de hoogste geestelijke sjiitische leider van het land, ayatollah Ali al-Sistani, om zijn ontslag had gevraagd.

De aankondiging van het ontslag volgt nadat gisteren meer dan veertig mensen om het leven kwamen bij anti-regeringsprotesten. Irakezen betogen al weken voor betere leefomstandigheden en ze eisten het aftreden van Mahdi en de rest van de regering. Iraakse veiligheidstroepen proberen de protesten met harde hand de kop in te drukken. Bij de betogingen in verschillende steden zijn in totaal zo'n vierhonderd betogers overleden.

Protesten Irak

Mahdi zal het parlement officieel om het ontslag van de regering vragen. Daarover wordt vervolgens gestemd. De islamitische Dawa Partij van voormalig premier Haidar al-Abadi wil dat het parlement onmiddellijk bijeenkomt en een nieuwe regering kiest, meldt persbureau AP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl