Reuters
NOS NieuwsAangepast

Hoogste baas vliegtuigbouwer Boeing weggestuurd om 737 MAX-crisis

Dennis Muilenburg, tot vandaag de hoogste baas van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, is weggestuurd door de top van het bedrijf die geen vertrouwen meer in hem had. Aanleiding voor zijn vertrek is de crisis rond de 737 MAX 8 vliegtuigen. Twee van deze toestellen stortten kort na elkaar neer, in oktober 2018 in Indonesië en in maart 2019 in Ethiopië. In totaal kwamen daarbij 346 mensen om het leven. Sindsdien worden alle vliegtuigen van dit type aan de grond gehouden.

Beide ongelukken bleken te zijn veroorzaakt door softwarefouten in het besturingssysteem van het toestel. Boeing kwam met een update, maar de aanpassingen moeten wereldwijd door alle luchtvaartautoriteiten worden goedgekeurd. Wanneer de 737 MAX 8 weer in gebruik kan worden genomen is nog niet bekend.

'Vertrouwen terugwinnen'

Muilenburg wordt opgevolgd door Dave Calhoun, de huidige voorzitter van de raad van bestuur. In een persbericht schrijft Boeing dat nieuw leiderschap nodig is om het vertrouwen terug te winnen bij klanten en toezichthouders. Bij de opening van de Amerikaanse aandelenbeurs steeg de koers van het aandeel Boeing direct met ruim 3 procent.

Wat mankeert er nou precies aan de toestellen? Eerder 'vlogen' we mee in een simulator om dat te laten zien:

Waarom er honderden Boeings aan de grond staan

Tot nu toe zouden de problemen Boeing ruim 9 miljard dollar hebben gekost. In het derde kwartaal van dit jaar daalde de winst van het bedrijf met 53 procent, naar 805 miljoen euro. De productie van de 737 MAX wordt volgende maand stilgelegd, in afwachting van de goedkeuring van de aanpassingen aan het toestel.

Begonnen als stagiair

Muilenburg begon in 1985 als stagiair bij Boeing. Sinds 2015 was hij de hoogste baas. Door de problemen met de 737 MAX moest hij in oktober al zijn rol als voorzitter van de raad van bestuur opgeven. Hij hield toen nog wel de dagelijks leiding van het bedrijf in handen, maar vertrekt nu per direct. In oktober stapte ook de topman van de vliegtuigtak van Boeing op.

Boeing bestaat al meer dan honderd jaar en is de grootste industriële exporteur van de Verenigde Staten. Het bedrijf wordt wel het paradepaardje van de Amerikaanse industrie genoemd. Naast passagiers- en vrachtvliegtuigen maakt het bedrijf ook militair materieel en ruimtevaartuigen. Vorige week mislukte de lancering van een Boeing ruimtecapsule.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl