ANP
NOS Nieuws

Boeing bevriest volgende maand productie van geplaagde 737 MAX

Vliegtuigfabrikant Boeing stopt volgende maand tijdelijk met de productie van toestellen van het type 737 MAX. Toestellen van de voorheen populaire vliegtuigenserie worden al negen maanden aan de grond gehouden na twee vliegtuigcrashes in korte tijd. Bij die ongelukken na problemen met een veiligheidssysteem kwamen meer dan 300 mensen om het leven.

De beslissing komt na overleg over het besluit van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA om de toestellen niet meer voor 2020 de lucht in te laten. Er gingen geruchten over ontslagen naar aanleiding van de opschorting van de productie, maar Boeing zegt dat personeel tijdelijk verplaatst wordt naar andere projecten.

Boeing, een van de grootste vliegtuigbouwers ter wereld, kampt sinds de 737 MAX aan de grond wordt gehouden met teruglopende winsten. Tot nu toe zouden de problemen met de vliegtuigenserie Boeing ruim 9 miljard dollar hebben gekost.

Wereldwijd goedkeuring nodig

Wanneer de 737 MAX weer gebruikt mag worden, is niet bekend. Boeing hoopte dat het dit jaar nog zou lukken, maar dat is dus onmogelijk na de beslissing van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit.

Het probleem van de 737 MAX was een softwarefout. Daardoor kon de neus van het toestel in de lucht omlaag worden geduwd. Boeing heeft de afgelopen tijd aan een update gewerkt van de software, maar alle aanpassingen moeten wereldwijd door luchtvaartautoriteiten worden goedgekeurd.

De vliegtuigbouwer zegt begrip te hebben voor dat uitgebreide goedkeuringsproces. Dat is volgens Boeing ook nodig, zodat de autoriteiten, klanten en passagiers het vertrouwen hebben in de 737 MAX en de software waarop die draait.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl