Lancering mislukt, Boeing-ruimtecapsule keert terug naar aarde
De ruimtecapsule van Boeing die onderweg was naar het Internationaal Ruimtestation (ISS), gaat zijn doel niet bereiken en komt zondag alweer terug naar de aarde. Het ruimtevaartuig is na de lancering uit koers geraakt, meldt Boeing.
De CST-100 Starliner werd aan het begin van de middag gelanceerd in Florida. Het ging om een testvlucht zonder astronauten aan boord. De lancering leek aanvankelijk succesvol, maar na een half uur ontstonden er problemen. De Starliner zit in een verkeerde baan om de aarde.
Zo zag de lancering in Cape Canaveral er uit:
Het was de bedoeling dat de Starliner, die in de toekomst astronauten naar het ISS moet brengen, morgen zou aankomen bij het ruimtestation. Dat gaat nu dus niet door. Zondag wordt de capsule terugverwacht in de Amerikaanse staat New Mexico.
De Starliner is niet helemaal leeg de ruimte ingegaan; aan boord is een paspop die een astronautenpak aanheeft. In het pak zitten verschillende sensoren die meten wat toekomstige astronauten voelen terwijl ze opstijgen naar de ruimte.
SpaceX
De CST-100 Starliner van Boeing stond boven op een Atlas 5-raket. Deze moet gaan concurreren met de Crew Dragon van SpaceX. Die capsule werd in maart al succesvol getest.
Boeing en SpaceX sloten in 2014 miljardencontracten af met ruimtevaartorganisatie NASA. De Amerikaanse overheid koos ervoor om twee bedrijven in te huren om een situatie als met de spaceshuttle te voorkomen. Dat ruimtevaartuig werd in 2011 in de ban gedaan, maar daardoor had de VS niets meer om op terug te vallen.
NASA werd toen afhankelijk van de Russen om het ISS te bereiken. Als Boeing en SpaceX in hun missie slagen, is dat niet langer het geval.