Trump signeert op een luchtmachtbasis het document waarmee de Space Force een feit wordt EPA

De eerste nieuwe tak van het Amerikaanse leger in ruim zeventig jaar begint bescheiden. De zogenoemde Space Force krijgt in het eerste jaar 200 personeelsleden en een budget van omgerekend zo'n 36 miljoen euro.

Ter vergelijking: de landmacht heeft als grootste onderdeel van het Amerikaanse leger 163 miljard euro per jaar te besteden, met 480.000 militairen in dienst.

De plannen zijn wel groot voor het onderdeel dat de buitenaardse militaire operaties van de VS gaat coördineren, benadrukte president Trump afgelopen nacht bij de officiële oprichting van de Space Force.

"De ruimte is het nieuwe gevechtsgebied van de wereld", zei hij tijdens een ceremonie op een luchtmachtbasis nabij Washington:

'De ruimte is het nieuwe gevechtsgebied van de wereld'

Volgens Trump is het bij bedreigingen van de nationale veiligheid cruciaal dat de VS "superieur is in de ruimte". Trump: "We zijn nu aan de leiding, maar nog niet ver genoeg." Hij vreest onder meer de concurrentie van China.

Correspondent Thomas Spekschoor bezocht eerder een radarsysteem in Hengelo en zag dat daar ook al volop wordt geanticipeerd op de ruimte als nieuw strijdgebied:

'Als je controle over de ruimte verliest, dan verlies je ook op land'

Trump droeg zijn ministerie van Defensie een half jaar geleden al op de Space Force op te richten. Vorige week ging het Huis van Afgevaardigden akkoord met de nieuwe militaire tak en deze week gaf de Senaat definitief groen licht.

Er ging wel flink wat discussie aan vooraf. Zo vreesde Trumps oud-minister van Defensie Mattis dat de nieuwe tak vooral voor meer, geldslurpende bureaucratie zou zorgen. Veel Democraten zagen weinig toegevoegde waarde in een speciaal onderdeel dat in de praktijk weinig anders zal doen dan de luchtmacht nu al doet: honderden Amerikaanse communicatie- en bewakingssatellieten beschermen.

Verder vreesden ze dat de veranderingen bij de luchtmacht lopende missies in gevaar zouden brengen en waren ze bang dat het zou leiden tot de militarisering van de ruimte. Een maand geleden kondigde de NAVO bijvoorbeeld aan de ruimte te willen toevoegen aan de traditionele oorlogsdomeinen.

Zetel in Joint Chiefs of Staff

Vanwege die discussie wordt Trumps Space Force daarom niet een losstaand krijgsmachtonderdeel, zoals de president het graag had gezien. In plaats daarvan wordt de divisie ondergebracht bij de luchtmacht. Alleen dan wel met een eigen hoogste officier die een zetel heeft in de Joint Chiefs of Staff, het hoogste adviesorgaan van het Amerikaanse leger.

In 1947 kreeg het Amerikaanse leger er voor het laatst een onderdeel bij, toen de luchtmacht formeel werd losgekoppeld van de landmacht.

STER reclame