Premier Rutte en minister Schouten ontvingen meerdere boerenvertegenwoordigers op het Catshuis
NOS NieuwsAangepast

Boeren: woensdag geen blokkade bevoorrading supermarkten

Boeren gaan woensdag geen distributiecentra van supermarkten blokkeren. De advocaat van de actiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft dat gezegd in het kort geding dat supermarktenbrancheorganisatie CBL heeft aangespannen. Het CBL wil dat de rechter blokkades verbiedt. Morgen om 11.00 uur doet de rechter uitspraak.

De FDF ontkent niet dat er mogelijk actiegevoerd gaat worden bij distributiecentra en zei in de rechtszaal dat dat mogelijk ook tot "wat hinder" zal leiden. Maar om volledige blokkades zou het dus niet gaan.

De organisatie kondigde vorige week aan dat er op woensdag 18 december nieuwe acties zouden komen vanwege de onvrede over het stikstofbeleid. De inhoud van de acties bleef nog geheim.

Wel waren er aanwijzingen dat het een blokkade van supermarktdistributiecentra betrof, onder meer vanwege een expliciete verwijzing naar de Hamsterweken van Albert Heijn. Daarom spande het CBL een zaak aan, in een poging de actie te verbieden.

De supermarkten zeggen dat zo'n actie de branche miljoenen kan kosten. Als één dag lang alle distributiecentra geblokkeerd zouden worden, is de schade 50 miljoen euro, volgens de advocaten van het CBL.

'Nepnieuws'

Volgens advocaat Van der Goot van de FDF zijn de boeren echter nooit van plan geweest om een dergelijke blokkade te houden. "Nepnieuws" noemde hij het in de rechtbank van Lelystad. "FDF heeft dit nimmer zo gesteld." Hij wees erop dat een opmerking die naar buiten was gekomen over het platleggen van de voedselvoorziening was voorzien van een smiley, wat de inhoud volgens hem ontkrachtte.

De advocaat van FDF zei verder dat de organisatie ook zijn best zal doen om te voorkomen dat individuele boeren distributiecentra gaan blokkeren. "Maar als een individuele sympathisant deze gedragscode overtreedt, dan is het niet FDF dat onrechtmatig handelt." Ook wilde hij kwijt dat het "dynamische" protesten worden, waarbij met trekkers van plek naar plek wordt gereden.

Catshuis

Vanochtend hadden vertegenwoordigers van diverse boerenorganisaties een onderhoud met premier Rutte en minister Schouten in het Catshuis. De betrokkenen spraken na afloop van "een goed gesprek" waarin meerdere aspecten van de stikstofproblematiek aan de orde zijn geweest.

Volgens minister Schouten hebben de boeren tijdens het ontbijtgesprek zelf alternatieven voor het kabinetsplan gepresenteerd. "Daar zijn we minutieus doorheen gegaan en we hebben gezegd wat we als kabinet kunnen doen. Op veel onderdelen zijn we dicht bij elkaar gekomen."

Ontbijt met Rutte volgens boeren 'goed gesprek, maar nog kijken wat er van komt'

Aalt Dijkhuizen van het Landbouwcollectief zei na het gesprek, dat bijna drie uur duurde, dat er "een goede basis" is gelegd. "Er is een overeenkomst die in de maak is." Inhoudelijk wilden de betrokkenen er weinig over kwijt.

De organisaties gaan het besprokene nu voorleggen aan hun achterban. Dan wordt ook een besluit genomen over de acties die zijn aangekondigd voor woensdag.

Holocaust

Bij het ontbijt was ook een vertegenwoordiger aanwezig van de FDF, waarvan de voorzitter dit weekend in het nieuws kwam met een omstreden uitspraak. Hij vergeleek de behandeling van boeren met de vervolging van Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Die kwestie is in het gesprek vanochtend "indringend" besproken, zei premier Rutte na afloop. "En daar laat ik het bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl