Eerder waren er massale protestacties van boeren op het Malieveld in Den Haag
NOS Nieuws

Boeren negeren ultimatum, supermarkten naar de rechter om boerenacties

Supermarkten stappen naar de rechter om te eisen dat boeren van Farmers Defence Force (FDF) woensdag niet gaan protesteren bij distributiecentra en groothandels.

Branchevereniging CBL had de boeren in een brief gesommeerd om voor vanochtend 10.00 uur de garantie te geven dat er geen winkels of distributiecentra zouden worden geblokkeerd. Daar is volgens CBL geen antwoord op gekomen, en dus volgt een gang naar de rechter. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.

De supermarkten vrezen voor hun omzet en maken zich zorgen over het eten voor miljoenen mensen. "En dat in de drukste tijd van het jaar", zei CBL-directeur Marc Jansen gisteren in het radioprogramma Nieuws en Co. "Dat willen we koste wat kost voorkomen." Hij zegt het te betreuren dat zijn organisatie nu naar de rechter moet.

Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force zegt dat de organisatie het kantoor van CBL en hun advocaat al op het oog had, maar dat die nu "hoger op het lijstje" komen staan.

Hamsterweken

FDF maakte afgelopen week bekend dat woensdag opnieuw actie wordt gevoerd tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Details wil de organisatie op de ochtend officieel zelf pas bekendmaken, maar de actie richt zich vrijwel zeker tegen supermarkten en distributiehandels. Zo wordt in de actie-oproep verwezen naar de Hamsterweken van Albert Heijn.

Ik hoop dat er dit jaar met Kerst begrip op tafel staat

Mark van den Oever, voorzitter Farmers Defence Force

In een schriftelijke reactie laat de voorzitter van Farmers Defence Force weten: "Als met Kerst de boontjes dit jaar uit de vriezer komen, is dat erg? Dat er geen papaja is, misschien? Of een andere exoot? Ik hoop dat er dit jaar wel begrip op tafel staat en besef dat we ons samen inzetten voor het behoud van onze economie, het levenswerk van veel boeren en bouwers en de banen van veel burgers."

'Actie wordt keihard'

Farmers Defence Force zei gisteren dat "de supermarktgiganten, die al jaren parasiteren op boeren, hun inkomens en hun inspanningen, ons weer de mond willen snoeren".

De organisatie noemt de actie van volgende week "binnen de kaders van de wet, maar keihard" en roept verplegers, politieagenten, leraren en burgers op om zich bij hen aan te sluiten.

Protest in Amsterdam

Ook morgen zijn er al demonstraties van boeren. Farmers Defence Force en landbouworganisatie ZLTO protesteren bij het provinciehuis in Den Bosch. Daar praten de Statenleden over de stikstofmaatregelen.

De organisatie Agractie houdt een manifestatie in het centrum van Amsterdam, op de Dam en het Rokin. De gemeente roept boeren op om de tractor thuis te laten. "De organisatoren zorgen voor tractoren als aankleding, voor andere tractoren is geen ruimte in de binnenstad," laat de gemeente Amsterdam weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl