Melkert (midden) in gesprek met ziekenhuispersoneel tijdens de landelijke staking, vorig maand ANP

Er is een bedrag van zo'n 200 miljoen euro nodig om te voldoen aan het cao-akkoord dat vakbonden van ziekenhuispersoneel afgelopen weekeinde na twee maanden onderhandelen sloten met de ziekenhuizen. Dat zegt Ad Melkert, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Hij rekent op een bijdrage van de zorgverzekeraars en overheid. "Ziekenhuizen staan namelijk al onder grote druk", zegt Melkert. Volgens hem is het geld nodig, omdat ziekenhuizen nu juist tal van besparingsmaatregelen moeten nemen. Daarmee spelen ze in op het gegeven dat ze vanaf 2022 niet meer mogen groeien.

Geen extra potjes

Zorgverzekeraars Nederland (de brancheorganisatie van de zorgverzekeraars) zegt een reactie dat het cao-akkoord een zaak is van de bonden en werkgevers. "In die onderhandelingen zijn de zorgverzekeraars geen partij en daar wil ik het graag bij laten", zegt een woordvoerder.

Over de oproep van Melkert is hij duidelijk: "Ik heb het gelezen en gehoord, maar je kunt je afvragen of je dat via de media moet doen".

Eerder dit jaar ging zorgminister Bruins niet mee in een soortgelijk verzoek van Melkert. Bruins wees, in een reactie op een brief van Melkert, op een potje met 1,7 miljard euro voor loonsverhogingen in de hele zorg, dus ook voor bijvoorbeeld huisartsen en ggz-personeel. "Daar doen ze het met deze ruimte en dat moeten de ziekenhuizen ook. Ik heb niet nog ergens een extra potje."

Belangrijkste afspraak in de nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel is een loonsverhoging van 8 procent in twee jaar tijd. Ook krijgen medewerkers een eenmalige uitkering van 1200 euro, gaan de salarissen voor leerlingen en stagiairs omhoog en wordt de vergoeding voor onregelmatigheid hoger.

Bij de landelijke protestactie in Utrecht vertelden zorgmedewerkers vorig maand over hun dagelijkse werk. "Mij kun je opvegen", zei een van hen:

Personeel over werken in de zorg: mij kan je opvegen aan het eind van de dag

Melkert noemde in het NOS Radio 1 Journaal het cao-akkoord vanochtend "goed" en belangrijk voor de waardering van ziekenhuispersoneel. "Bijvoorbeeld als het gaat om maatregelen die moeten helpen met het verlagen van de werkdruk. Die is te groot op veel plaatsen en daar moesten we echt iets aan doen."

Tegelijk maakt hij zich dus zorgen over hoe de nieuwe cao betaald moeten worden. Hij verwacht donderdag "een stevig gesprek", als zijn vereniging stemt over het cao-akkoord.

Melkert: "De budgetten voor de ziekenhuizen zijn voor de komende tijd al vergeven. Die zijn gebaseerd op aannames, zoals de ontwikkeling van de lonen. Die stijgen nu om begrijpelijke redenen, alleen is daar in die aannames niet voldoende rekening mee gehouden. Wij zullen er dus met elkaar naar moeten kijken hoe dat te dekken. Want niemand wil uiteindelijk zonder personeel. Dat is de kern van goede en doelmatige zorg."

'Geen herhaling van vorig jaar'

Daarbij rekent hij dus op hulp van de overheid en de zorgverzekeraars. Melkert verdedigt zijn geldvraag door te benadrukken dat een financieel gezond ziekenhuis volgens hem in ieders belang is.

"Want als er onvoldoende geld is om medewerkers te betalen, vervallen arbeidsplaatsen of kunnen ziekenhuizen in financiële problemen komen. Iedereen heeft vorig jaar gezien waartoe dat kan leiden en niemand wil een herhaling daarvan", zegt hij, doelend op het faillissement van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen.

STER reclame