Ziekenhuismedewerkers in Utrecht voerden actie in november
NOS NieuwsAangepast

Akkoord over ziekenhuis-cao: in twee jaar tijd 8 procent erbij

Na maanden van onderhandelen en acties hebben de vakbonden en de ziekenhuizen overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Ziekenhuismedewerkers krijgen een loonsverhoging van 8 procent in twee jaar tijd, meldt vakbond FNV.

Per 1 januari aanstaande krijgt het ziekenhuispersoneel er 5 procent bij, gevolgd door nog eens 3 procent extra op 1 januari 2021. Ook krijgen ze een eenmalige uitkering van 1200 euro.

Om de zorgsector aantrekkelijker te maken gaan ook salarissen voor leerlingen en stagiairs omhoog. Daarnaast wordt de vergoeding voor onregelmatigheid hoger; ongeveer de helft van het zorgpersoneel werkt onregelmatig.

Langer slapen

"Wat heel erg belangrijk is, is dat we een aantal afspraken hebben gemaakt die de flexibiliteit van de medewerker omlaag brengen. Dus dat betekent minder werkdruk, zei FNV-onderhandelaar Elise Merlijn vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "De concrete afspraak is bijvoorbeeld gemaakt dat als mensen extra diensten moeten draaien, daar een behoorlijke vergoeding tegenover staat. En mensen die na een bereikbaarheidsdienst zijn gebeld, mogen ook langer doorslapen dan in het verleden."

Onder het personeel van ziekenhuizen was veel onvrede over de hoge werkdruk en uitblijvende loonsverhogingen. Vorige maand hield het verplegend personeel een grote actiedag waardoor veel ziekenhuizen alleen voor spoedeisende hulp open waren. Daarna werd een verkenner aangesteld om de impasse te doorbreken.

Actievoeren loont

De gesprekken duurden de hele vrijdagavond en liepen tot diep in de nacht door. "De druk van de ziekenhuismedewerkers heeft absoluut geholpen. We hebben dit met elkaar bereikt. Actievoeren in de ziekenhuizen loont", concludeert FNV-onderhandelaar Merlijn.

"De werkgevers waren het nu goed zat om zo tegenover elkaar te staan, ze wilden graag schouder aan schouder het nieuwe jaar in. Met dit akkoord hopen ze te laten zien dat ze achter hun medewerkers staan die ze in hun ziekenhuis keihard nodig hebben."

Het akkoord moet nog wel worden voorgelegd aan de verschillende ziekenhuizen. Die beslissen er donderdag over.

Ook het ziekenhuispersoneel dat lid is van een vakbond mag erover stemmen. "De ziekenhuismedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd, moeten zich kunnen vinden in het eindresultaat voordat wij onze handtekening onder dit zwaar bevochten akkoord kunnen zetten", aldus Merlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl