Gisteren voerden de verpleegkundigen actie
NOS Nieuws

Verkenner aangesteld om conflict over ziekenhuis-cao vlot te trekken

Een verkenner gaat proberen om het conflict over een nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel vlot te trekken. Minister Bruins heeft Wim Kooijman, oud-directeur Human Resources bij Air France-KLM, gevraagd die rol op zich te nemen.

Vakbonden en ziekenhuizen onderhandelen al maanden zonder resultaat over een nieuwe cao. Gisteren was er een grote actiedag van het verplegend personeel, waardoor veel ziekenhuizen alleen voor spoedeisende hulp open waren.

In Utrecht was een grote protestbijeenkomst:

'We strijden al een tijdje, voor een betere CAO, en het is geen geintje'

De afgelopen dagen ontving Bruins zowel de vakbonden als de werkgevers op zijn ministerie. Aan beide kanten is er draagvlak voor de aanstelling van Kooijman, die de impasse moet gaan doorbreken.

Schone lei

Volgens een woordvoerder van het ministerie moet Kooijman zo snel mogelijk in kaart brengen waar vakbonden en werkgevers elkaar vinden. "We beginnen met een schone lei."

Het is de bedoeling dat bemiddeling door de verkenner heel snel tot een nieuwe cao moet leiden. "We denken aan een proces van enkele weken", zegt de woordvoerder. Bruins zal de komende tijd een vinger aan de pols houden.

Het conflict zit onder meer vast op de hoogte van de loonsverhoging. Het ziekenhuispersoneel wil structureel 5 procent meer, ook nog over dit jaar. De werkgevers willen tot nu toe niet verder gaan dan 4 procent vanaf volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl