Protest in Utrecht voorbij, acties in ziekenhuizen nog niet
- Personeel in ziekenhuizen voert vandaag actie voor een betere cao.
- Volgens de vakbonden voert driekwart van de werknemers in de algemene ziekenhuizen op 119 locaties actie.
- De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen houdt het op 41 locaties en enkele tienduizenden stakers.
- Spoedeisende zorg wordt wel gewoon verleend, op veel afdelingen wordt een zondagrooster gedraaid.
Landelijke bijeenkomst voorbij, acties in ziekenhuizen nog niet
Met de onderstaande groepsfoto is het programma van de landelijke manifestatie afgesloten, maar op het Jaarbeursplein wordt nog wel gedemonstreerd. In ziekenhuizen gaan de acties voor een beter salaris en minder werkdruk ook nog gewoon door, zoals hier in het Amphia Ziekenhuis in Breda:
Hiermee sluiten wij ons liveblog over de acties van het ziekenhuispersoneel
Groepsfoto
'Je bent aan het rennen, aan het vliegen'
Bij het protest in Utrecht vertellen zorgmedewerkers over de problemen waar ze dagelijks tegenaan lopen:
Zo zag de minuut stilte voor verslechtering van de ziekenhuiszorg eruit
Melkert op het podium: 'Laten we om de tafel gaan'
Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen neemt handtekeningen in ontvangst die personeel van het Bredase Amphia Ziekenhuis had opgehaald bij patiënten. "Wat ik het meest indrukwekkend vind is de steun van patiënten. Dat geeft aan dat de mensen doorhebben hoe hard er gewerkt moet worden, wat er allemaal wordt gevraagd", zegt de voorzitter.
Als het publiek '"5 procent, 5 procent!", scandeert, reageert Melkert: "Dat zou wat mij betreft prima zijn, maar het moet wel betaald kunnen worden. Laten we weer om de tafel gaan, er voor het eind van het jaar uitkomen en zorgen dat jullie krijgen waar jullie recht op hebben."
'We zitten te donderstralen over een paar centen'
Han Busker, voorzitter van de FNV, hield een toespraak in Utrecht: "We schrijven helaas geschiedenis. Hoe is het mogelijk dat dit nodig is in dit land? Het is een van de rijkste landen van de wereld en we zitten te donderstralen over een paar centen om te zorgen dat mensen naast hun werk ook nog een leven hebben."
Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen tussen actievoerders
Personeel aan het woord in Utrecht
Zorgmedewerker Jeanette staat op het podium op het Jaarbeursplein: "Het salaris moet aantrekkelijker om nieuw mensen aan te trekken. Het is verantwoordelijk werk, waardeer ons wat meer. We hebben recht op meer."
Nadat verschillende medewerkers aan het woord zijn geweest, wordt er een minuut stilte gehouden voor de verslechtering van de ziekenhuiszorg.
Liedje bij protestbijeenkomst: 'We strijden al een tijdje, voor een betere cao, en het is geen geintje'
Medewerkers spoedeisende hulp: 'Give us that raise!'
Vakbondsleiders trappen bijeenkomst in Utrecht af
Een greep uit de uitspraken van bestuurders van de verschillende deelnemende bonden:
"Meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid, zodat we allemaal gezond de eindstreep kunnen halen."
"Wij tekenen pas als er een goede cao is voor alle 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederlands."
"Het kan niet zo zijn dat jullie 1,5 jaar moeten wachten op een loonsverhoging."
"Jullie staan hier voor de toekomst van de sector."
"Het lijkt wel een feestje, maar we staan hier niet omdat het leuk. We staan hier omdat het nodig is."
"We gaan door, we gaan door!"
"Een applaus voor jezelf!"
"Ik weet wat jullie willen, doorgaan tot die goede cao er ligt."
"We willen gewoon zorgen voor patiënten, maar als het moet gaan we door."
Kijk hier live mee
Honderden actievoerders in Utrecht
Enkele honderden ziekenhuismedewerkers zijn al op het Jaarbeursplein in Utrecht om actie te voeren. Het plein stroomt langzaam vol voor de manifestatie, die om 12.00 uur begint. De stakende medewerkers maken hun ongenoegen duidelijk met toeters en spandoeken.
"De cao valt zwaar op de maag, 5 procent erbij graag", meldt een van de spandoeken. "Als ze willen dat we stralen, moeten ze ons meer betalen", luidt een andere tekst.
Op de bijeenkomst spreken vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers hun collega's toe. Ook staan actieliederen op het programma. Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen komt ook. Hij maakte vooraf wel duidelijk dat ziekenhuizen te weinig ruimte zien om aan de looneisen van de bonden te voldoen.
De manifestatie is live te volgen op onze website, Facebookpagina en op NPO Nieuws
'Wanneer er niet voor ons wordt gezorgd, kunnen wij geen zorg meer verlenen'
Medisch Centrum Leeuwarden is een van de ziekenhuizen waar het personeel vandaag actie voert voor een betere cao:
Om 12.00 uur protest in Utrecht
In veel ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond het gebouw. Ook is een centrale bijeenkomst in Utrecht gepland met verschillende sprekers, onder meer van vakbonden. Die bijeenkomst op het Jaarbeursplein begint om 12.00 uur.
De actiedag wordt georganiseerd door vakbonden FNV, FBZ, CNV en NU'91. Medewerkers van academische ziekenhuizen doen niet mee, omdat zij onder een andere cao vallen. Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen.
De manifestatie is live te volgen op onze website, Facebookpagina en op NPO Nieuws
'Ik zie collega's die hetzelfde verdienen als in de supermarkt'
Nieuwsuur vroeg aan ziekenhuismedewerkers waarom ze het werk neerleggen. "Ik ben gefrustreerd. Het wordt steeds moeilijker om alles te doen wat ik met een patiënt wil doen."
#levedeverpleegkundige
Op sociale media steunen mensen de actie van het ziekenhuispersoneel. Dat doen ze met de hashtag #levedeverpleegkundige. Ze delen daarbij hun ervaringen en verhalen over verpleegkundigen. Zo vertelt iemand dat ze, tegen de regels in, van de verpleegkundige mocht blijven slapen bij haar dochter die op de Intensive Care lag.
'Ziekenhuizen zitten in een te krappe jas'
Ziekenhuizen hebben naar eigen zeggen slechts "zeer beperkt" ruimte voor loonsverhogingen. "Dat kan iedereen zien die leest hoe de financiële situatie van ziekenhuizen is", zei voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in het NOS Radio 1 Journaal. "We zitten in een te krappe jas. Maar misschien zit ergens in de plooien nog wat ruimte."
Melkert vindt dat al "heel wat stappen zijn gezet", zoals extra beloning voor onregelmatige diensten. Hij stelt dat verpleegkundigen die zulke diensten veel draaien er over een periode van twee jaar ruim 10 procent op vooruit kunnen gaan. "Maar er zijn grenzen en die zijn gegeven door de financiële ruimte die de politiek geeft. Ga ja daaroverheen, dan breng je ziekenhuizen in gevaar."
Volgens Melkert zou de politiek dus met meer geld over de brug moeten komen. "Uiteindelijk zijn de acties van vandaag gericht aan de hele samenleving. Wat willen we samen opbrengen voor goede zorg?"
De ziekenhuizen hebben voorgesteld de lonen over een periode van 34 maanden twee keer met 4 procent te verhogen. De laatste loonsverhoging was in de zomer van 2018. Om het gebrek aan loonsverhoging in 2019 te compenseren, biedt de NVZ een eenmalige extra van 1000 euro. De bonden vinden dat onacceptabel. Zij eisen 5 procent per jaar erbij.
Minister Bruins benadrukt dat er geen extra geld beschikbaar is
Meer salaris en minder werkdruk
Volgens de vakbonden voert driekwart van alle werknemers in de algemene ziekenhuizen op 119 locaties actie. De NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, houdt het op 41 locaties en enkele tienduizenden stakers.
De bonden vragen een structurele salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon als medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Daarnaast willen ze maatregelen om de werkdruk te verlichten.
'Ik vind het heel goed dat we nu eindelijk een vuist maken'
Lisette Carovigno en Wendy de Groof werken beiden als verpleegkundige op de hartafdeling en doen mee aan de actiedag.
Ziekenhuiszorg in getallen
Acties van start
Op verschillende plekken in het land wordt actiegevoerd: