Regio15
NOS NieuwsAangepast

Vreugdevuren herdacht met 'crematie' op strand Duindorp

Op het strand van Duindorp zijn circa 500 mensen bijeen gekomen om de vreugdevuren te herdenken. Op het strand werd een grafkist met bloemen in brand gestoken. De in het zwart geklede betogers spraken van een 'crematie' van de vreugdevuren.

In de grafkist bleken vuurpijlen te zitten, waar verschillende omstanders van schrokken. De politie greep niet in, maar volgde de ceremonie wel van een afstand. Ook in de wijk zelf is de politie vandaag volop aanwezig.

De 'crematie' trok veel bekijks:

'Crematiestoet' in Duindorp vanwege afscheid vreugdevuur

Vanochtend en vanmiddag trok al een stoet met tientallen auto's door de stad, die aan het begin van de middag bij de Houtrustweg arriveerde, de weg die leidt naar het strand bij Duindorp. Daar stonden honderden mensen de stoet op te wachten.

Op sociale media werd eerder al een rouwadvertentie gedeeld voor het vreugdevuur. "Brand in vrede", stond er boven. Op de kist staan de namen van de wijken en plekken waar de vreugdevuren niet door mogen. Het gaat naast Duindorp en Scheveningen ook om onder meer het Laakkwartier, Vlaardingen en Rijswijk.

ANP

Onlangs gaf de gemeente Den Haag geen vergunning af voor de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen. Volgens waarnemend burgemeester Remkes voldeden de bouwers niet aan de voorwaarden voor zo'n vergunning.

Afgelopen jaarwisseling liep het afsteken van het vreugdevuur in Scheveningen uit de hand. De vreugdevuren waren de afgelopen jaren veel te hoog, waardoor Scheveningen in de nieuwjaarsnacht te maken kreeg met een vonkenregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl