NOS
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Organisaties Haagse vreugdevuren plaatsen rouwadvertentie: 'Brand in vrede'

De organisatoren van onder meer het vreugdevuur in Duindorp en Scheveningen hebben een overlijdensadvertentie voor het vreugdevuur geplaatst op Facebook. Mensen worden daarin uitgenodigd voor de 'crematie'. De vuren gaan voor het eerst sinds jaren niet door.

Vorige week werd bekend dat er dit jaar geen vuurstapel bij Duindorp wordt gebouwd. Er kon niet worden voldaan aan de veiligheidseisen van de gemeente en daarom trok de organisatie de stekker eruit.

Daarna is het een aantal nachten onrustig geweest in de wijk. Er werden brandjes gesticht en met vuurwerk naar de politie gegooid. Ook in Scheveningen komt er geen vreugdevuur; de gemeente verleende ook daar geen vergunning voor. In de elders in Den Haag gelegen wijk Laakkwartier is meestal een (kleiner) vreugdevuur. Ook dat gaat niet door.

Pijn in het hart

"Met pijn in ons hart is op 3 december 2019 een eind gekomen aan een traditie. Brand in vrede, vreugdevuur", zetten de organisaties op Facebook in de overlijdensadvertentie, meldt Omroep West.

"Oude tijden herleven, omdat vergunningen niet worden gegeven. We zullen je missen, maar je leeft in ons voort. De toekomst wordt alleen maar gissen, nu onze traditie is vermoord", staat ook nog in het bericht.

De vreugdevuren zullen worden herdacht. De 'crematie' is op zondag 15 december op het oliestrandje in Duindorp.

Advertentie via Ster.nl