ANP
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Geen vreugdevuur Duindorp, organisatie kan niet voldoen aan eisen gemeente

Deze jaarwisseling zal er geen groot vreugdevuur zijn in de Haagse wijk Duindorp. De organisatie van het evenement denkt niet dat nog kan worden voldaan aan de veiligheidseisen van de gemeente. "Een klap voor vele honderden of misschien wel duizenden mensen die ons vreugdevuur een warm hart toedragen."

Elk jaar worden er vreugdevuren georganiseerd in Duindorp en Scheveningen. Het is een competitie: wie maakt in een paar dagen tijd de hoogste vuurstapel? Vorig jaar ging het fout. Het vreugdevuur in Scheveningen liep uit de hand nadat er een vonkenregen van de vuurstapel was gekomen en voor diverse brandjes zorgde. De vuurstapels bleken veel hoger dan was afgesproken.

Dit gebeurde er in de Nieuwjaarsnacht:

Vonkenregen in Scheveningen

Sindsdien is onduidelijk of de stapels dit jaar weer mogen worden aangestoken. Er is veel te doen om de veiligheid. Gisteravond werd duidelijk dat het organiseren van het vreugdevuur een moeilijke klus zou worden. In een debat met de gemeenteraad gaf waarnemend burgemeester Johan Remkes aan dat hij niet van plan is om de veiligheidseisen voor de bouwers van de vreugdevuren te versoepelen.

Daarom heeft Duindorp besloten het evenement niet door te laten gaan, schrijft de organisatie op Facebook.

Gemeente werkt niet mee

Volgens de organisatie wil de gemeente, op een paar partijen na, absoluut niet meewerken aan het realiseren van de vreugdevuren. "Wij hebben tot aanstaande maandag de tijd om ontbrekende stukken in het veiligheidsplan aan te leveren, stukken waarvan wij de inhoud niet eens weten. Er is volgens de gemeente intensief gecommuniceerd met ons als organisatie over welke stukken dit zijn, echter hebben wij tot op heden geen idee waar het om gaat."

De organisatie geeft in het bericht ook aan zich tijdens de jaarwisseling niet bezig te gaan houden met het voorkomen van gevreesde relletjes in de wijk. "Wij als organisatie focussen ons al jaren op een gecontroleerd vreugdevuur, zodat de problemen in en rondom onze wijk verdwijnen. Aangezien wij geen vuur mogen organiseren gaan wij ons ook niet laten gebruiken om andere activiteiten te organiseren om iedereen rustig te houden, deze bal ligt nu bij de gemeente zelf, want wij trekken onze handen overal van af."

Reactie Den Haag

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er na overleg met de hulpdiensten duidelijk is gezegd wat er nog nodig is aan informatie van de organisatoren. Hij verwijst naar een raadsdocument. Daarin staat onder meer dat er meer duidelijkheid moet worden gegeven over de milieueffecten van de stapel pallets die tijdens Oud en Nieuw in brand gestoken zouden worden.

Ook moeten de organisatoren een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor evenementen. Die hebben ze allebei nog niet.

Advertentie via Ster.nl