In Rome zijn vandaag tienduizenden Italianen de straat opgegaan om te protesteren tegen populisme en haat in de politiek. De demonstranten, die zichzelf 'Sardientjes' noemen, verzetten zich vooral tegen de rechts-populistische partij Lega van Matteo Salvini. De voormalige vicepremier van Italië voert momenteel campagne voor de regionale verkiezingen in januari.

Op het plein in Rome werd vandaag uit volle borst het strijdlied 'Bella Ciao' gezongen, dat in de Tweede Wereldoorlog populair was bij partizanen die vochten tegen de fascisten:

Tienduizenden 'Sardientjes' demonstreren in Rome tegen populisme en Lega

De Sardientjes-beweging ontstond vorige maand in Bologna, waar vier jongeren mensen opriepen om de straat op te gaan toen Salvini er campagne kwam voeren. De vier hadden er niet op gerekend dat zo'n 15.000 mensen aan hun oproep gehoor zouden geven.

De demonstranten stonden met z'n allen op het centrale plein van Bologna, op elkaar gepropt als sardientjes in een blik: daarmee was de naam voor de beweging geboren.

In Rome zouden vandaag zo'n 40.000 Sardientjes op de been zijn geweest, het grootste protest van de beweging tot nu toe. Eerder waren er - behalve in Bologna - ook demonstraties in onder andere Turijn en Milaan.

"Ons doel was om het plein te vullen, en dat is gelukt", zei de 32-jarige Mattia Santori vandaag in Rome. Santori is een van de initiatiefnemers van de Sardientjes. "Wij vullen een gat op met onze ideeën en vechten tegen een vijand: de vereenvoudiging van problemen door populisten."

Santori benadrukte dat de Sardientjes geen politieke partij zijn en dat ook niet willen worden. "We willen bestaande politieke bewegingen niet vervangen."

Populair

Lega-leider Salvini, tegen wie de Sardientjes-beweging zich keert, was tot eind augustus vicepremier van Italië. Zijn partij zat in een coalitie met de anti-establishment Vijfsterrenbeweging. Maar na een politieke crisis viel dat kabinet en kwam Salvini in de oppositie terecht.

Dat neemt niet weg dat de Lega-leider nog altijd enorm populair is in Italië. Bij de regionale verkiezingen in Umbrië, eind oktober, kwam hij als grote winnaar uit de bus.

In januari zijn er ook verkiezingen in de regio Emilio-Romagna, waarvan Bologna de hoofdstad is. Die regio is links georiënteerd, maar de rechts-populistische partij Lega van Salvini krijgt er steeds meer steun.

STER reclame