ANP
NOS NieuwsAangepast

Boerenprotest Eindhoven Airport voorbij, extra zware avondspits blijft uit

Het boerenprotest bij Eindhoven Airport is voorbij, nadat zo'n honderd trekkers toestemming kregen van de politie om "een rondje" te rijden bij het vliegveld.

Toen de boeren de ronde hadden gereden, verlieten de meeste meteen het vliegveld. Daarmee kwam een einde aan een actie die was georganiseerd door protestbeweging Farmers Defence Force. Het protest veroorzaakte ruim twee uur lang flinke verkeershinder op de A2 en op de wegen rond de luchthaven.

De avondspits werd niet extra zwaar door de vele trekkers op de weg. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zei dat het druk was op de weg, "maar dat is het altijd op vrijdagavond".

Speldenprik

De boeren kwamen uit Den Bosch, waar honderden boeren protesteerden bij het provinciehuis. Daar werd vandaag vergaderd over het stikstofbeleid. Volgens de boeren zijn de provinciale stikstofmaatregelen in Noord-Brabant strenger dan in de rest van het land.

Een boer uit het Brabantse Mill zei tegen Omroep Brabant dat rond 14.00 uur het besluit werd genomen om naar het vliegveld te gaan. Het bleef lang onduidelijk wat de boeren precies van plan waren. Eerder zeiden sommige demonstranten dat ze het vliegveld wilden bezetten.

Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever zei aan het einde van de middag tegen Omroep Brabant dat de actie bedoeld was als "speldenprik", als opmaat naar grotere acties volgende week.

Zowel in Amsterdam, Den Bosch als Eindhoven werd er gestaakt. Zo verliep de dag:

Boeren: 'Zo zien mensen nog maar eens wat we kunnen doen'

De boeren trokken eerst met hun trekkers in colonne over de A2, met zo'n 40 kilometer per uur. Vervolgens verlieten de boeren de snelweg, om via de provinciale weg door te rijden naar de luchthaven.

Politieagenten en ME-busjes hadden zich toen al opgesteld op de toegangswegen naar het vliegveld. Ook waren wegen afgezet.

Een woordvoerder van Eindhoven Airport meldde dat het protest geen invloed had op het vliegverkeer. Wel adviseerde de luchthaven reizigers eerder te vertrekken vanwege de verkeerschaos.

Supermarkten

Vicepremier De Jonge zei na de ministerraad dat acties erbij horen, maar hij riep de boeren op wel rekening te houden met anderen en in gesprek te blijven. Hij verwees daarbij ook naar de mogelijke blokkades van supermarkten, volgende week woensdag. "Je dient werkelijk geen enkel doel als je andere ondernemers pest of als je mensen dwarszit", zei De Jonge.

"Als je mensen echt wilt overtuigen van je punt, lijkt mij dat met je dikke trekker voor een supermarkt gaan staan niet de manier is om anderen te overtuigen van wat je vindt", voegde de vicepremier eraan toe. Maandag praat het kabinet opnieuw met een delegatie van de boeren.

Twee boeren die bij het protest in Amsterdam waren, leggen uit waarover ze boos zijn:

Waarom zijn veel boeren boos?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl