ANP
NOS Nieuws

Boeren voeren opnieuw actie, nu in Amsterdam en Den Bosch

In Amsterdam en Den Bosch voeren boeren vandaag weer actie tegen de stikstofmaatregelen. Tientallen trekkers reden vanmorgen vroeg al de Dam op, waar een boerenbrunch voor de Amsterdammers wordt georganiseerd. In Den Bosch verzamelen honderden boeren zich rond 10.00 uur bij het provinciehuis.

Er worden zo'n 15.000 boeren en bezoekers verwacht in Amsterdam. De boeren bieden een brunch aan met voedsel van Nederlandse bodem. Zo willen ze aandacht vragen voor het belang van hun werk en de last die ze hebben van de stikstofmaatregelen.

De actie in de hoofdstad wordt georganiseerd door boerenorganisatie Agractie, die ook achter het eerste grote protest van 1 oktober in Den Haag zat. Destijds raakte het verkeer ontwricht, vandaag is het de bedoeling om een publieksvriendelijke actie te houden. Er staan 28 trekkers op de Dam en aan het Rokin; de meeste boeren moesten hun trekker buiten het centrum neerzetten.

De boeren kwamen vanmorgen in alle vroegte Amsterdam binnengereden:

Boeren al vroeg op weg om actie te voeren

"We vinden het belangrijk dat er een goede dialoog is over voedsel en de productie daarvan, zodat er meer wederzijds begrip ontstaat", zegt Bart Kemp van Agractie. Volgens Kemp wordt er dit keer in Amsterdam actie gevoerd, omdat er daar "nog veel onkunde over de agrarische sector bestaat."

Den Bosch

In Den Bosch wordt rekening gehouden met 400 tot 500 protesterende boeren, met of zonder trekker. Vandaag stemmen de Provinciale Staten daar over een pakket stikstofmaatregelen. Brabantse boeren zijn boos omdat de aangekondigde regels in Noord-Brabant volgens hen veel strenger zijn dan in andere provincies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl