Regio 15
NOS Nieuws

Opnieuw onrust in delen Den Haag, vier aanhoudingen na ongeregeldheden

In Den Haag was het gisteravond opnieuw onrustig in delen van de stad. De politie heeft in totaal vier mensen aangehouden wegens het gooien van vuurwerk, brandstichting en belediging van agenten.

Een persoon werd in Scheveningen aangehouden. In stadsdeel Escamp werden drie mensen gearresteerd, zei een woordvoerder van de politie. Daar liepen grote groepen jongeren rond die vuurwerk afstaken. Ook gingen er in de omgeving meerdere containers in vlammen op.

In de wijk Duindorp was het sinds het weekend onrustig, omdat de gemeente geen toestemming heeft gegeven voor vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. Gisteravond besloot de politie Duindorp volledig af te grendelen, waardoor er niemand zomaar in kon. Daardoor bleef het rustig in de wijk. Ook gisteravond bleven ernstige ongeregeldheden uit, zegt een woordvoerder.

In totaal zijn er sinds zaterdag 38 relschoppers aangehouden. Ongeveer twee derde van de opgepakte mensen is minderjarig. De jongste arrestant is 11 jaar, de oudste 58. De meesten komen uit Duindorp. Het Openbaar Ministerie heeft boetes en taakstraffen opgelegd.

Het OM liet gisteren al weten dat bij bedreiging of mishandeling van hulpverleners, journalisten of politiemedewerkers een dubbele strafeis geldt en dat schade zoveel mogelijk zal worden verhaald op verdachten of hun ouders.

Verplichte vergunning

Dit jaar moesten Scheveningen en ook het naburige Duindorp een vergunning aanvragen voor hun traditionele vreugdevuren. Jaarlijks worden er daar enorme brandstapels gemaakt van pallets die met Oudjaar aangestoken worden.

De gemeente Den Haag verplichtte de vergunning omdat de vreugdevuren de afgelopen jaren veel te hoog waren. Daardoor kreeg Scheveningen afgelopen nieuwjaarsnacht te maken met een riskante vonkenregen die schade aanrichtte en branden veroorzaakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl