Cameraploeg bij de rechtbank in Maastricht
NOS Nieuws

Journalisten bedreigd in Den Bosch en Duindorp, OM vindt het 'onacceptabel'

De afgelopen dagen zijn meerdere journalisten bedreigd of agressief benaderd tijdens hun werk. Vanochtend is een cameraploeg van Hart van Nederland bedreigd en geduwd tijdens een opname in Den Bosch, en vrijdag zijn journalisten van Omroep West bekogeld met eieren in Duindorp.

De journalisten van Hart van Nederland deden verslag van een huiszoeking bij een autobedrijf waar onderzoek werd gedaan naar een serie groepsverkrachtingen. De 18-jarige eigenaar van het autobedrijf, die samen met zeven anderen is opgepakt, wordt ervan verdacht drie meisjes van 15 en 16 uit Den Bosch te hebben gedrogeerd en verkracht. Vrienden en familie van de eigenaar zijn daar woedend over.

Het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant noemt het 'onacceptabel' dat journalisten zo worden behandeld en heeft op Twitter een statement naar buiten gebracht:

In Duindorp, waar het al enkele dagen onrustig is 's avonds, zijn journalisten van Omroep West vrijdag belemmerd in hun werk. "Ze werden uitgescholden, bedreigd en bekogeld met eieren. Vlak voor een live-bijdrage vanaf het Tesselseplein gooiden jongeren met eieren naar de verslaggever en cameraman", schrijft Omroep West.

De regionale omroep heeft aangifte gedaan. "Dat we de populariteitsprijs in Duindorp niet winnen, begrijp ik", zegt hoofdredacteur Henk Ruijl. "Ik vind wel dat we ons werk veilig moeten kunnen doen. Het is kwalijk wat er is gebeurd en er is alle reden dit naar buiten te brengen. In Duindorp wonen veel fijne mensen. Met hen hoop ik dat dit voor het laatst is geweest."

Ruim 60 procent wel eens bedreigd

Twee jaar geleden is er onderzoek gedaan naar bedreigingen van journalisten en daaruit kwam naar voren dat meer dan 60 procent van de journalisten wel eens te maken heeft met bedreigingen en intimidatie.

"Journalisten worden niet meer als neutrale verslaggevers gezien", zegt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). "Ze worden steeds meer gezien als partij dan als iemand die verslag doet."

PersVeilig

In april lanceerden de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en Politie het project PersVeilig dat het doel heeft de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie.

Onderdeel van het project is de verdubbelde strafeis die het OM sindsdien hanteert tegen mensen die agressief en gewelddadig tegen journalisten zijn. Ook krijgen bedreigingen van journalisten prioriteit bij de opsporingsdiensten.

Beveiliging mee

"De bedreiging van journalisten neemt de laatste jaren steeds verder toe", zegt Peter ter Velde van PersVeilig. "Bij ons zijn sinds deze zomer al enkele tientallen meldingen binnengekomen. Maar nog lang niet iedereen meldt zich."

Volgens Ter Velde, die voor de NOS zelf ook vaak op pad is als verslaggever, stuurt de NOS tegenwoordig bijna standaard beveiliging mee naar situaties waarbij journalisten moeten werken tussen grote groepen die samenkomen. "Zoals bijvoorbeeld bij demonstraties. Die beveiligers fungeren dan als een paar extra ogen. Ze kunnen de omgeving in de gaten houden terwijl de journalist zijn werk doet. Ook kunnen ze de-escalerend optreden als de situatie bedreigend wordt."

Helemaal ophouden zal het nooit.

Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ

De eerste resultaten van de gezamenlijke aanpak met politie en justitie zijn inmiddels geboekt. Zo kreeg een 19-jarige man uit Den Haag eind september een boete van 500 in plaats van 250 euro voor het telefonisch bedreigen van een journalist. En het OM gaat 23 mensen vervolgen die vorig jaar op Facebook een columniste van NRC bedreigden die een livestream uitzond van de Sinterklaasintocht in Amstelveen.

"Helemaal ophouden zal het nooit", zegt Bruning van de NVJ. "Maar hiermee geef je wel het signaal af dat je er niet mee weg komt als je journalisten bedreigt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl