Staatshoofden en regeringsleiders bij het begin van de Klimaattop in Madrid, met op de voorste rij de Spaanse premier Sánchez (2e v. l.) en VN-secretaris-generaal Guterres (3e v. l.)
NOS Nieuws

Guterres bij begin klimaattop: zie opwarming aarde niet als verloren zaak

VN-secretaris-generaal Guterres roept de wereld op de strijd tegen de opwarming van de aarde niet als een verloren zaak te zien, maar in actie te komen. "Willen wij herinnerd worden als de generatie die zijn kop in het zand stak en die zat te lummelen terwijl de wereld in brand stond?", zei hij bij de start van de klimaatconferentie in Madrid.

In Madrid moeten afspraken worden gemaakt over de uitwerking van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015, dat op 1 januari formeel van kracht wordt. Afgevaardigden van bijna 200 landen onderhandelen vooral over de laatste regels die het Klimaatakkoord goed moeten laten werken.

De beloften die in Parijs zijn gedaan, schieten tekort om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden te houden, en al helemaal niet voor de meer gewenste 1,5 graad opwarming. Stijging van de zeespiegel en een toename van extreem weer is dan onvermijdelijk. Nu al worden de natuurbranden in Australië en de orkanen die Mozambique dit jaar troffen met de opwarming van de aarde in verband gebracht.

Interesse voor Nederlands klimaatakkoord

Premier Rutte is ook in Madrid. Hij zegt dat er in het buitenland veel belangstelling is voor het Klimaatakkoord dat in juni in Nederland tot stand is gekomen. Daar ging een lange maatschappelijke discussie aan vooraf. "Belangrijk daarbij is dat mensen duidelijk is geworden dat ze niet ineens hun auto moeten inleveren of vakanties moeten afzeggen", zei hij. "Het gaat stap voor stap, je hoeft niet alles ineens om te gooien. En je ziet ook internationaal hoe belangrijk het is om die zorg weg te nemen."

Rutte benadrukt dat het geen zin heeft om als klein land als enige met maatregelen te komen. "Dan gaan bedrijven en banen weg, dus je moet het met z'n allen doen. Maar als je het met z'n allen doet, ligt er een gigantische kans voor Nederland, omdat wij ook de meest innovatieve industrie hebben, dus dat kan veel banen opleveren."

Premier Rutte vertelt wat het doel is van deze klimaattop en waarom hij zelf nog niet elektrisch rijdt:

Premier Rutte op de klimaattop

Rutte betreurt het dat president Trump, de leider van de grootste economie van de wereld, er in Madrid niet bij is. Trump maakte begin vorige maand duidelijk dat de VS zich daadwerkelijk uit het akkoord van Parijs terugtrekt, omdat hij "een eerlijker deal voor de VS en zijn arbeiders" wil.

"Het goede nieuws uit Amerika is wel dat heel veel staten en steden, zoals Californië en New York, vasthouden aan de afspraken van Parijs", zegt Rutte. "Dat zijn heel grote economieën. Californië is de negende economie van de wereld. Het is belangrijk dat zij nog steeds aan boord zijn. Maar we zouden liever de president hier hebben."

Wel aanwezig is de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Ze werd warm begroet door premier Rutte:

Trump komt niet, maar Nancy Pelosi wil juist een statement maken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl