NOS Nieuws

'Kinderen van afstandsmoeders willen Staat aanklagen vanwege adoptie'

Kinderen die in de jaren 50, 60 en 70 onder druk werden afgestaan door hun ongehuwde moeders maken plannen om de Nederlandse staat aansprakelijk te stellen voor het leed dat hun is aangedaan, schrijft Trouw.

De Kinderbescherming heeft grote fouten gemaakt, zegt een van de tien mensen die met een advocatenkantoor over de aansprakelijkheidsstelling praten.

De zaak is in de oriënterende fase, zegt een advocaat tegen de krant. Eerder stapte een zogenoemde afstandsmoeder al naar de rechter.

Bij de opvang van de adoptiekinderen ging veel fout. Jessica Bijvang (54) werd als baby van tien dagen oud bij een stichting achtergelaten door haar toen 23-jarige moeder. Ze kwam terecht bij een gewelddadig en disfunctioneel gezin. "Het is een schande wat er met mij is gebeurd. Niemand heeft zich om mij bekommerd", vertelt ze aan Trouw.

De Kinderbescherming heeft haar niet beschermd, zegt ze, terwijl die wist dat er veel niet klopte aan het gezin. "Hier moeten we ons als samenleving verantwoordelijk voor voelen."

Nieuwsuur sprak in januari met afstandsmoeder Will van Sebille. Bekijk hier haar verhaal:

'Ik heb de adoptie niet als mijn eigen keuze ervaren'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl