1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 23/11: protest tegen racisme in eredivisie en VVD-'festival'

Goedemorgen! De VVD en ChristenUnie houden vandaag partijcongressen, en in de Eredivisie is er een breed protest tegen racisme.

Wolkenvelden trekken over het land met in het zuidwesten soms wat regen. Geleidelijk breekt vanuit het oosten de zon weer vaker door. Het wordt 7 tot 10 graden bij een matige westelijke wind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De VVD en de ChristenUnie houden partijcongressen. Bij de VVD noemen ze de bijeenkomst een festival, waar ook gegeten kan worden. "Dat er op het festival bitterballen zijn, weet iedereen inmiddels wel. Dit festival staat er ook iets nog veel belangrijkers op het menu. De toekomst van ons land."
  • Na een week met interlandvoetbal wordt vandaag de eredivisie hervat. Onder andere koploper Ajax en nummer twee AZ komen in actie. In de eerste minuut van de wedstrijden wordt er niet gevoetbald uit protest tegen racisme. Dat gebeurt een week na het veelbesproken racistische incident rond Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira.
  • En Paleis Soestdijk wordt vandaag overspoeld door honderden Willy Wortels; uitvinders die hun laatste geniale vinding aan de wereld mogen presenteren. Dat doen ze tijdens de Nationale Uitvindersdag rond het 30-jarig jubileum van de Nederlandse Orde van Uitvinders.

Wat heb je gemist?

Een van de Vietnamezen die vorige maand omkwamen toen ze illegaal in een koeltruck naar Engeland reisden, zat voor de reis in een Nederlandse opvang. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bevestigt dat de jongen met onbestemde bestemming is verdwenen uit een beschermde opvang in Limburg.

Op verzoek van de Tweede Kamer loopt er al een onderzoek naar de verdwijningen, dat is in de afrondende fase. Zolang het parlement dat rapport nog niet heeft gelezen, wil het COA niet zeggen hoeveel minderjarigen er dit jaar in totaal zijn verdwenen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Twee Britse schatgravers moeten jaren de cel in omdat ze een Vikingschat "van nationaal belang" niet hebben aangegeven maar doorverkochten. De twee mannen troffen de schat in 2015 aan in een veld in West-Engeland. De verzameling gouden sieraden en zo'n 300 munten uit de vroege Middeleeuwen moet zo'n 3,5 miljoen euro waard zijn geweest.

De politie kreeg lucht van de vondst na geruchten in het metaaldetectorwereldje. Het grootste deel van de buit bleek toen al verkocht, agenten konden slechts 31 munten terugvinden.

Volgens de regels hadden de schatzoekers hun vondst moeten aangeven. Zij en de eigenaar van het land hadden dan ieder de helft van de waarde uitgekeerd gekregen. De rechter nam het de twee kwalijk dat ze nog hebzuchtiger waren.

West Mercia Police
Het teruggevonden deel van de schat

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl