1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Belgische IS-weduwen opgepakt in Turkije

Turkije heeft twee Belgische IS-weduwen opgepakt die woensdag in het land aankwamen. België is van plan om uitlevering te vragen.

De twee vrouwen van 27 en 26 jaar oud kwamen eergisteren met hun zes kinderen aan in het land, nadat ze vorige maand waren ontsnapt uit een Koerdisch kamp in Syrië. De Antwerpse vrouwen gaven zichzelf aan bij de Turkse politie in de hoop naar België te worden teruggestuurd.

De beide vrouwen zijn vorige maand in hoger beroep bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor deelname aan een terroristische groepering. Het Belgische parket is van plan om uitlevering te vragen, zodat de vrouwen in België hun straf kunnen uitzitten.

"Wij hebben spijt van onze fout en we hopen dat we de fout kunnen rechtzetten", zei een van de vrouwen in maart tegen de VRT. "Zolang mijn kinderen veilig zijn en naar school kunnen gaan accepteer ik dat", zei de ander over de straf die hen te wachten staat.

Ook in Nederland

Dinsdag werden aan Nederland ook twee IS-vrouwen uitgeleverd door Turkije. Ook zij worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Bij terugkomst zijn ze vastgezet op een van de zogenoemde Terroristenafdelingen in ons land. Gisteren werd bekend dat ze daar in ieder geval nog twee weken moeten verblijven.

Het hof bepaalde gisteren dat de Nederlandse staat hoeft IS-vrouwen en hun kinderen in kampen in het noordoosten van Syrië niet terug te halen. De zaak draait om 23 IS-vrouwen en 56 kinderen die verblijven in de kampen Al-Hol en Al-Roj in Noordoost-Syrië.

Elf dagen geleden oordeelde een rechter nog dat Nederland zich in moest spannen om deze groep terug te halen. Die uitspraak is dus teruggedraaid. Het hof concludeerde dat het al dan niet terughalen een zaak is van de politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl