Reuters
NOS NieuwsAangepast

Studenten en politie nog steeds tegenover elkaar bij universiteit Hongkong

Op de bezette technische universiteit in Hongkong staan betogers en politie na twee dagen nog altijd tegenover elkaar. Vanochtend slaagde de politie er niet in de campus te bestormen, maar een massale uitbraakpoging van de demonstranten mislukte eveneens. Het terrein is hermetisch afgesloten door pantservoertuigen.

Correspondent Sjoerd den Daas maakt melding van explosies op de campus van de Polytechnic University, er hangen zwarte rookwolken boven het terrein. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd.

"Het lijkt erop dat de politie er alles aan doet om een Tiananmen-situatie te voorkomen", zegt Den Daas met een verwijzing naar de bloedig neergeslagen protesten van 1989. "Er wordt veel met traangas geschoten, maar men stuurt erop aan dat de demonstranten vrijwillig de campus verlaten."

Tientallen aanhoudingen

Barricades op de campus worden door de politie verwijderd en betogers die proberen weg te komen, worden opgepakt. "Exacte aantallen zijn niet bekend, maar het lijkt om enkele tientallen te gaan", zegt Den Daas. "Tot ver buiten de universiteit is de sfeer gespannen." Betogers hebben versperringen opgeworpen in de straten rond de universiteit in het centrum van de stad.

Politie en demonstranten voerden een ware veldslag uit vannacht:

Strijd om technische universiteit in Hongkong gaat door

De campus is strategisch belangrijk voor de demonstranten, legt Den Daas uit. "Afgelopen week werden meerdere universiteiten bezet, maar daar is de rust relatief teruggekeerd. Dit is het laatste bolwerk."

"Bovendien bevindt de campus zich nabij de belangrijkste tunnel van Hongkong, die het vasteland verbindt met het zakendistrict. De politie heeft geprobeerd die weg weer vrij te krijgen, maar doordat dat niet lukt ligt het zakendistrict al dagen plat."

Belegering

Volgens Den Daas is de politie opvallend terughoudend. Nadat de demonstranten molotovcocktails, stenen en pijl en boog hadden gebruikt, waarschuwde de politie met scherp te schieten als "oproerkraaiers" "dodelijke wapens" inzetten, maar er zijn geen berichten dat de daad bij het woord is gevoegd.

"Er is terughoudendheid onder de agenten", zegt Den Daas. "Die voeren liever de druk op en blijven dreigen met megafoons. Ze hopen dat demonstranten zelf naar buiten komen, zodat ze in de boeien kunnen worden geslagen. Misschien dat ze de campus nog een keer zullen bestormen als er een minder demonstranten over zijn."

Zo'n belegering is makkelijker vol te houden voor de politie dan door de actievoerders. "De demonstranten op de campus beginnen honger te krijgen, er is weinig water meer over, de vermoeidheid begint toe te slaan, dus ze kunnen steun van buiten gebruiken. Maar de politie schiet op auto's waarmee demonstranten nieuwe voorraden proberen aan te leveren. Dat merkte ik toen ik vannacht in een taxi zat."

Maskerverbod

In een overwinning voor de demonstranten heeft het Hooggerechtshof in Hongkong een streep gezet door een maskerverbod dat de overheid had ingesteld. Volgens de rechters maakt het verbod nodeloos veel inbreuk op de persoonlijke rechten van Hongkongers.

Het verbod werd in oktober ingesteld, om het makkelijker te maken betogers te identificeren. Om herkenning te voorkomen droegen veel demonstranten gezichtsbedekking, zoals gasmaskers of 'anonymous-maskers'.

Den Daas noemt dit opnieuw een nederlaag voor Carrie Lam, de hoogste bestuurder van het eiland. Uit recente opiniepeilingen blijkt dat twee derde van de Hongkongers achter de actievoerders staat. De helft van de ondervraagden steunt het gebruik van geweld door de betogers. Maar winkeliers en handelaren klagen over de nu al maanden durende demonstraties. Ze wijzen op de economische schade die Hongkong door de onrust oploopt.

AFP
Anonymous-maskers in Hongkong

Nu de macht van Lam daarmee opnieuw een knauw krijgt, is het de vraag wat China gaat doen. "De spreekbuis van de Communistische Partij herhaalde vandaag dat Peking niet zal aarzelen als de veiligheid in het geding is. Het is onvoorspelbaar hoe dat zal aflopen."

Zaterdag schoot het Chinese leger de politie in Hongkong te hulp, door barricades weg te halen. Het was de eerste keer dat Chinese militairen zich lieten gelden sinds er wordt gedemonstreerd in Hongkong.

Een politiebus vloog gisteren in brand door een molotovcocktail:

Politiebusje vat vlam door molotovcocktails

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl