NOS NieuwsAangepast

Chinese militairen voor het eerst ingezet rond protesten Hongkong

Chinese militairen hebben in Hongkong barricades weggehaald die door demonstranten waren opgeworpen. Op beelden is te zien dat in T-shirt en korte broek geklede militairen met rode emmers rondlopen en daar stenen in doen die langs de kant van de weg worden opgeraapt.

Het is de eerste keer dat het Chinese Volksbevrijdingsleger zich laat zien rond de onlusten die al vijf maanden aan de gang zijn. De aanwezigheid zet de verhoudingen in de autonome regio Hongkong mogelijk verder op scherp.

Een woordvoerder van het Chinese leger zegt dat de militairen spontaan hulp boden aan burgers die de blokkade wilden opruimen.

Chinese militairen voor het eerst ingezet rond protesten Hongkong

Eerder vandaag gingen honderden pro-Chinese betogers de straat op om te demonstreren tegen de steeds gewelddadiger antiregeringsbetogingen van de afgelopen maanden. Ze uitten hun steun voor de politie die steeds meer onder vuur komt te liggen.

Volgens correspondent Sjoerd den Daas beleeft Hongkong tot dusver een relatief rustige dag. Studenten en andere demonstranten gebruiken die om de universiteiten die ze bezet houden te bevoorraden.

Duizenden studenten hebben zich daar verschanst en bewapend met benzinebommen, katapulten, pijl en boog en andere wapens waarmee ze de politie te lijf kunnen gaan. Ook blokkeren ze verkeerswegen door blokkades op te werpen.

Begin deze week escaleerden de protesten in Hongkong. Daarbij werd een demonstrant neergeschoten door de politie. Dat zou zijn gebeurd zonder waarschuwingssignaal. Het was de derde keer sinds het begin van de demonstraties een half jaar geleden, dat de politie een betoger neerschoot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl