NOS NieuwsAangepast

Agent Hongkong getroffen door pijl, ook brandbommen richting politie

In Hongkong zijn opnieuw confrontaties tussen demonstranten en de politie. Een agent is in zijn been geschoten met een pijl uit een boog van een betoger.

Het incident was bij een campus van de Polytechnic University, die door actievoerders wordt bezet. De agent is naar het ziekenhuis gebracht.

Later werd in de buurt van de campus ook een politiebus bekogeld met brandbommen. Die vloog in brand:

Politiebusje vat vlam door molotovcocktails

De demonstranten hebben de ingangen van de campus geblokkeerd en strenge toegangscontroles opgezet. Het gebruik van pijl en boog is een reactie op het gebruik van traangas waterkanonnen door de politie.

"De situatie is uiterst gespannen", zegt correspondent Sjoerd den Daas in Hongkong. "Momenteel sta ik buiten bij de universiteit bij een van de ingangen. Er zijn tientallen politiebusjes met ME'ers voorbijgereden. Het lijkt erop dat ze de universiteit gaan bestormen."

Strategische plek

De campus ligt in het centrum van de stad en biedt onder meer toegang tot de haven van Hongkong. Het is daarom een belangrijke strategische plek voor de demonstranten.

Naast het tactische belang van de campus heeft het bezetten van universiteiten ook een ideologische reden, vertelt een demonstrant:

Opnieuw hevig protest rondom campus Hongkong

Gisteren schoot het Chinese leger de Hongkongse politie te hulp door barricades weg te halen die door demonstranten waren opgeworpen. Het was voor het eerst dat Chinese militairen zich lieten zien in de vijf maanden van onrust in Hongkong.

Demonstranten zijn kritisch op dit optreden, omdat China pas mag helpen bij het bewaken van de openbare orde als Hongkong daar formeel om gevraagd heeft. Volgens een woordvoerder van het Chinese leger hebben de militairen spontaan aangeboden burgers te helpen bij het opruimen van de blokkades.

Het geweld in Hongkong escaleerde begin deze week toen een demonstrant werd neergeschoten door de politie, zonder dat er eerst was gewaarschuwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl