EPA
NOS Nieuws

Opnieuw geweld in Hongkong, politie dreigt met scherp te schieten

De politie in Hongkong waarschuwt met scherp te schieten als "oproerkraaiers" gebruik van "dodelijke wapens" maken. Die waarschuwing volgt na een dag vol geweld in de metropool. Zo werd een agent getroffen door een pijl uit een boog, die was afgeschoten door een betoger. Een andere agent werd in zijn ogen geraakt door een metalen bal, maar raakte niet gewond.

Ook vuurden demonstranten met katapulten molotovcocktails af. Een politiebus vloog daardoor in brand:

Politiebusje vat vlam door molotovcocktails

Volgens de politie moeten de demonstranten stoppen met hun "gevaarlijke activiteiten" om zo een escalatie van het geweld in Hongkong te voorkomen. "We zullen met kracht en indien nodig met scherp reageren, als de demonstranten niet stoppen met hun gewelddadige acties."

Het meeste geweld was vandaag bij de technische universiteit van Hongkong. De campus ligt in het hart van de stad en de naastgelegen weg biedt toegang tot de haven van Hongkong. De oproerpolitie wilde met waterkanonnen barricades van demonstranten verwijderen. De politie trok zich deels terug toen betogers met molotovcocktails gooiden.

Opnieuw hevig protest rondom campus Hongkong

Gisteren nog schoot het Chinese leger de politie in Hongkong te hulp, door barricades weg te halen. Het was de eerste keer dat Chinese militairen zich lieten zien in de vijf maanden van onrust in Hongkong. De protesten zijn eerder deze week geëscaleerd, toen een demonstrant door de politie werd neergeschoten.

De betogers zijn niet blij met de inmenging van China, omdat het land pas na een formeel verzoek van Hongkong mag helpen bij het bewaren van de openbare orde.

Een woordvoerder van het leger van China stelde dat de militairen hun hulp spontaan aanboden. Het Chinese leger kwam pas één keer in actie in Hongkong, sinds het sinds 1997 geen Britse kroonkolonie meer is maar een speciale regio van China. Dat was na de orkaan Mangkhut, van vorig jaar. De Chinese president Xi zei eerder dat hij er vertrouwen in heeft dat de regering van Hongkong de crisis zelf op kan lossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl