Het moment dat de politieagent het vuur opent op de betoger
NOS NieuwsAangepast

Gewelddadige dag Hongkong: man neergeschoten, ander in brand gestoken

Bij protesten in Hongkong is een demonstrant neergeschoten door de politie. De betoger ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het zou gaan om een 21-jarige man.

Demonstranten blokkeerden metroverbindingen en wegen tijdens de ochtendspits. De politie zette daarop traangas en pepperspray in. Op beelden is te zien dat een politieagent een betoger in de kraag vat, waarna een tweede demonstrant op hem afloopt. Daarop schiet de agent die tweede betoger neer.

Let op, de beelden zijn schokkend:

Demonstrant in Hongkong door politieman neergeschoten

Het neerschieten gaat zonder waarschuwing, zo lijkt het volgens correspondent Garrie van Pinxteren in Hongkong. "Je ziet op dat filmpje dat die agent vrij onverwachts zijn pistool pakt."

Het incident gebeurde op een groot kruispunt in het oosten van de stad waar betogers het verkeer tegenhielden met puin op de weg. Ook elders in de stad werden wegen versperd. Verder zou er brand zijn gesticht in een trein.

De beelden van het schietincident worden veel gedeeld, zegt Van Pinxteren. "En daar worden mensen kwaad van. Het stookt de boel op."

Op andere beelden die vandaag worden verspreid, is te zien hoe een motoragent af rijdt op een groep demonstranten:

Een video die ook veel wordt gedeeld is die van een man die in brand wordt gestoken. Op beelden is te zien dat hij ruzie heeft met een groepje mensen op een voetgangersbrug. Volgens Chinese media roept het slachtoffer "Jullie zijn geen Chinezen", waarop anderen roepen "Wij zijn Hongkongers".

Er volgen nog wat woorden over en weer en dan wordt de man overgoten met een vloeistof die kort daarna wordt aangestoken. De man staat direct vanaf zijn middel in brand. Volgens de politie heeft het slachtoffer op ruim een kwart van zijn lichaam brandwonden opgelopen.

Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, heeft de demonstranten "vijanden van het volk" genoemd. Lam zei vandaag ook dat het wensdenken is dat de regering in zou gaan op de eisen van de betogers. "Geweld leidt alleen maar tot meer geweld."

De demonstraties in Hongkong tegen de invloed van China en tegen het eigen bestuur begonnen een half jaar geleden. De politie schoot twee keer eerder een demonstrant neer. Beide betogers, een van 18 en een van 14 jaar, overleefden het.

Het geweld in Hongkong wordt steeds erger zoals op de beelden hieronder is te zien:

Geweld escaleert bij protesten in Hongkong

Vorige week kwam de eerste demonstrant bij de protesten in Hongkong om het leven. Een 22-jarige man viel van een parkeergarage nadat de politie traangas had afgevuurd bij anti-regeringsprotesten.

Een andere man verongelukte toen hij probeerde pro-democratievlaggen aan een gebouw op te hangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl