Reuters

Hongkong heeft het zwaarste gehad en kan de orkaanschade gaan opmaken

time icon

In Hongkong, dat tijdens het langstrekken van de orkaan Mangkhut veel op een spookstad leek, begint het leven weer een beetje op gang te komen. De schade is enorm en er zijn meer dan 200 bomen omgewaaid.

Wel raakten 248 mensen gewond toen Mangkhut met zo'n 195 kilometer per uur langs Hongkong raasde. Het was de zwaarste storm die de stad in decennia trof.

De orkaan trok ook over plaatsen in de provincie Guangdong in Zuid-China. Volgens de Chinese staatstelevisie zijn in die regio door het noodweer zeker twee mensen om het leven gekomen. In de provincie waren voorafgaand aan de storm zo'n 2,4 miljoen inwoners geƫvacueerd.

Forse schade

Hoewel Hongkong niet direct op het pad van Mangkhut lag, was de stad op het ergste voorbereid. Toen de orkaan Hato vorig jaar overtrok, waren er hevige overstromingen en kwam de schade uit op zo'n anderhalf miljard dollar. Correspondent Marieke de Vries verwacht ook nu een schadepost van ruim een miljard dollar.

De orkaan begint in kracht af te nemen en zal rond middernacht Nederlandse tijd (in Hongkong 06.00 uur) zijn afgezwakt tot een gewone storm. Dat betekent volgens de autoriteiten dat er voor morgen geen noodmaatregelen meer nodig zijn en dat iedereen weer naar buiten, naar school en aan het werk kan.

Openbaar vervoer

Veel inwoners van de stad zien dat nog niet zo snel gebeuren, omdat het openbaar vervoer nog grotendeels plat ligt. De metro rijdt wel, maar het bovengrondse transport en het transport over het water is nog buiten gebruik door de vernielingen die de orkaan heeft aangericht en door de overvloedige regenval.

Morgen kan in ieder geval een begin worden gemaakt met het opmaken van de schade. Uit voorzorg waren veel versterkingen aangebracht op ramen van appartementen in flatgebouwen en wolkenkrabbers, maar toch zijn door het natuurgeweld heel wat ruiten gesneuveld.

Correspondent Marieke de Vries zocht tijdens de storm een schuilplaats in een busstation in Hongkong.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Het is stil, verlaten en vooral heel erg winderig'

Mangkhut richtte eerder een enorme ravage aan in het noorden van de Filipijnen. Daar zijn tot dusver 64 doden geteld. Van tientallen mensen wordt gevreesd dat ze zijn bedolven na de aardverschuivingen die volgden op de orkaan.

Reddingswerkers zijn in sommige delen van de Filipijnen nog bezig met mensen onder de lagen modder en stenen vandaan te halen. De hulpdiensten konden de getroffen gebieden in eerste instantie moeilijk bereiken doordat de grond er instabiel is na de enorme hoeveelheid neerslag die is gevallen.

Vooraf werd gevreesd voor meer slachtoffers. In 2013 kwamen ruim 7000 mensen om het leven door de orkaan Haiyan. De autoriteiten denken dat het dodental nu lager is uitgevallen door de grootschalige evacuaties in de aanloop naar Mangkhut.

STER Reclame