ANP

Apple gaat alle 181 apps verwijderen die te maken hebben met e-sigaretten. Aanleiding is een rapport van de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC, waarin staat dat in de Verenigde Staten 42 mensen zijn overleden door het gebruik van de e-sigaret.

Met de vaping-apps konden gebruikers bijvoorbeeld de temperatuur en de verlichting van hun e-sigaret regelen. Maar die apps zijn dus niet meer te downloaden, meldt Apple aan Axios. "We besteden veel zorg aan het samenstellen van de App Store als een vertrouwde plek voor klanten, met name jongeren. We evalueren apps voortdurend en raadplegen de nieuwste gegevens om risico's voor gebruikers te bepalen."

Apple zegt dat e-sigaretten te veel gezondheidsrisico's met zich meebrengen en wil hier niet verantwoordelijk voor zijn door speciale vaping-apps aan te bieden. "We hebben onze richtlijnen bijgewerkt om aan te geven dat apps die het gebruik van deze producten aanmoedigen of vergemakkelijken niet zijn toegestaan." Gebruikers die de apps al hebben, kunnen ze gewoon blijven gebruiken.

Totaalverbod

In Nederland is er ook al langer discussie over de e-sigaret. Onlangs pleitten longartsen nog voor een totaalverbod op de elektronische sigaret, omdat het aantal gebruikers met klachten was toegenomen. De gebruikers hoestten onder meer bloed op of kregen last van hevige astma.

Deze week werd bekend dat in België een jongen van 18 waarschijnlijk is overleden door het roken van een e-sigaret. De Belgische minister van Volksgezondheid zegt dat er geen andere verklaring is voor zijn dood.

De vader van de 18-jarige Raphaël Pauwaert deed zijn verhaal in Belgische media:

Mogelijk eerste Belgische dode door e-sigaret

STER reclame